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Dear Mr. Vachon: 

I am in receipt of your letter of February 18th requesting 
clarification of the New Mexico Underground Storage Tank ( UST) 
regulations. I will attempt to respond to your concerns in the 
same numerical format used in your letter; however, one key point 
should be made at the outset since it affects all the questions you 
have raised. The New Mexico Water Quality Control Commission 
Regulations (which contain the state groundwater regulations) make 
no use of the EPA class system; rather, all groundwater containing 
less than 10,000 mg/1 total dissolved solids is to be protected 
from degradation beyond specified limits. Groundwater naturally 
containing more than 10,000 mg/1 TDS is not so protected. NMED 
communication with you and with Holloman Air Force Base personnel 
has, to my knowledge, all been based on the assumption that 
groundwater beneath the base contained more than 10,000 mg/1 TDS 
and thus was not protected. As you point out, this was apparently 
an erroneous assumption. 

1.) The interpretation you mention, that absence of any free 
product for eight consecutive quarters would constitute evidence 
of adequate site remediation, was suggested assuming that no 
groundwater remediation would be required. In that·case, the UST 
bureau has consistently stated that the site would be adequately 
remediated when no free product or "highly contaminated" soil 
remained. It is 'true that the regulatory definition of "highly 
contaminated" soil is qualitative and field-oriented rather than 
quantitative. If no floating product is found on the water table 
after eight quarters, it presumably could be argued that no product 
remains that is not sorbed onto the soil or retained by capillary 
forces, and therefore the highly contaminated soils would be 
remediated. There are other, perhaps preferrable, options 
available for confirming the absence of highly contaminated soil, 
as discussed further under number 3 below. 

If the groundwater beneath the site is protected and must be 
remediated, the definition of highly contaminated soil becomes a 
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moot point since soil must be remediated sufficiently that it will 
not continue to contaminate the groundwater. In addition, the 
requirement in Section 1209(D)3(a) of the New Mexico UST 
regulations that the most highly contaminated soil remaining on the 
remediated site contain no more than 100 ppm total aromatic 
hydrocarbons as measured by an appropriate field procedure (or no 
more than 50 ppm TAH/10 ppm benzene in laboratory analysis) would 
apply. These numerical standards do not apply unless the 
groundwater is protected. 

2.) As mentioned above, NMED does not use EPA's classification 
system, and state regulations are promulgated by the New Mexico 
Water Quality Control Commission (WQCC). The UST regulations as 
they relate to groundwater are derived from the WQCC regulations, 
and, in brief, require groundwater remediation if the water 
underlying any particular site is below the 10,000 mg/1 TDS 
standard. 

Recent information from on-site wells and wells on other parts of 
Holloman Air Force Base indicate that water quality varies greatly 
and that concentrations fall both above and below the standard. 
Under the UST regulations those sites underlain by groundwater of 
less than 10,000 mg/1 TDS would require remediation of the 
groundwater and soils in accordance with Section 1219 of the UST 
regulations; groundwater of greater than 10,000 mg/1 TDS requires 
the removal of all floating product and highly contaminated soil. 

NMED understands the potential confusion associated with sites that 
may be in close proximity but fall on opposite sides of the 
standard; or where the plume at one site affects water that is both 
over and under the standard. To my knowledge, this is the only 
place in the state where this situation-has occurred. The most 
conservative approach to the regulations would be to provide for 
groundwater remediation at any site where any water has been found 
containing less than 10,000 mg/1 TDS, regardless of the source or 
extent of the "fresh" water. 

A regulatory decision that otherwise protected groundwater need not 
be remediated (for instance, because it was only marginally below 
10,000 mg/1 and surrounded by water considerably over the standard) 
would have to be made at a high level within NMED, or by the Water 
Quality Control Commission. If the Base would like to pursue this 
option (or other alternatives), a necessary first step will a 
written request to Kathleen M. Sisneros, Director of the Water and 
Waste Management Division of NMED, suggesting an alternative 
remedial approach. A brief but thorough synopsis of all the 
hydrological information available concerning groundwater flmv, 
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mounding, recharge, and of course TDS level, under Holloman Air 
Force Base will also be needed. If this is to be done, it should 
be done immediately. 

3.) In the event that ground water remediation is not required at 
the site (i.e. groundwater is greater than 10,000 mg/1 TDS) and 
remediation of highly contaminated soil is the yardstick for 
cleaning up the site, some site-specific, agreed-upon standard for 
highly contaminated soil can be developed in concert with UST 
Bureau personnel. It is true that there is no quantitative 
definition of "highly contaminated soil" in the UST regulations, 
but on-site guidance will be provided if needed. 

4.) If a leaking underground storage tank had been found at Site 
SD-47, the POL Washrack Area, the remediation requirements would 
of course be exactly the same as those outlined above. Since no 
UST has been found, the site needs to be addressed as a RCRA Solid 
Waste Management Unit under corrective action. Although RCRA 
corrective action authority in New Mexico still resides with EPA, 
the Hazardous and Radioactive Materials Bureau of the Environment 
Department has received permission from EPA to take the regulatory 
lead at the POL washrack site. They will therefore have the lead 
role in making groundwater remediation decisions at the site. 

I hope this letter is responsive to the questions you have posed. 
If you have further questions, please contact me at (505) 827-2776 
or David Morgan at 827-2754. 

\nr~~Q . 
~hn J. PfeJ~ 
Environmental Specialist, DSMOA program 
Ground Water Protection and Remediation Bureau 

c: Roger Wilkson, HAFB 
Ron Stirling, COE Omaha ~ 
Edward Horst, NMED HRMB ~ 
Bob Sweeney, NMED USTB 


