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Dear Mr. Valencia: 
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Thank you for your letter of February 14, 1989, informing the State that 
the Batch Treatment System (BTS) is now operational. We support your 
efforts to effectively treat hazardous wastes to render them non-hazardous 
but we do not agree that you can release all effluents from the unit to 
the Industrial Wastewater Treatment System (IWTS) under the conditions 
stated in your letter. 

Please note that the following references are to the 5th edition of the 
state hazardous waste regulations which became effective on October 30, 
1988. The definition of hazardous waste at HWMR-5, Part II, Section 261.3, 
includes a section commonly called the mixture rules at HWMR-5, Part II, 
Section 261.3(a)(2)(iv), a portion of which you quoted in your letter. 
Within the quoted citation is a phrase 11

••• (except by application of 
paragraph (a)(2)(i) or (ii) of this section) ... 11 which operates to retain 
section (a)(2)(i) and (ii) criteria. Section 261.3(a)(2)(ii) specifies 
that listed wastes may be excluded in accordance with certain petition 
processes. This then leads to the conclusion that listed wastes remain 
regulated until excluded by petition and the resultant mixture is also 
listed. This conclusion is further supported by HWMR-5, Part II, Sections 
261.3(c) and 261.3(d) which clearly state that mixtures are regulated 
until excluded by the petition process. 

The regulation citation made in your letter is applicable to mixtures 
of certain hazardous wastes with the facility wastewater. This does not 
apply to the residues of treatment of hazardous wastes which are 
specifically addressed in HWMR-5, Part II, Section 261.3(c)(2)(i). 

EQUAL OPPORTUNITY EMPLOYER 

1111111 IIIII IIIII 1111111111 II II II II 
J ' 

I .. 
L /! 

12250 



Mr.~l-larold E. Valencia 
Maret'~\ 21, 1989 
Pa~ Two 

Your cite applies to minor quantities of actual chemical species commingled 
with the facility wastewater system. The exclusions are based on facility 
usage of these species compared to the wastewater quantity, not on the 
mixture concentration after treatment compared to the wastewater quantity 
as stated in your letter. In order for LANL to apply the cited exclusion, 
the demonstration required at HWMR-5, Part II, Section 261.3(a)(1)(iv) 
is necessary, using the full volume of treatment residues. The volume 
of the residual listed waste, as proposed in your letter, is not an 
appropriate measure to use in documenting this exclusion. 

In summation, the BTS after treatment of characteristic wastes as defined 
in HWMR-5, Part II, Subpart C, may discharge the resultant residues to 
the IWTS if they no 1 onger meet the 1 i sting criteria for characteristic 
wastes. The residues from treatment of listed wastes as defined in HWMR-5, 
Part II, Subpart 0, remain listed wastes and may not be summarily discharged 
to the IWTS. These residues must be disposed of as hazardous wastes. 

I trust this clarifies the regulatory status of the waste treatment by 
the BTS. If you have any questions please call me at 827-2923. 

Sincerely, 

(;. J / /'() 
v'0 2- t<-c_y 
C. Kelley Crossman 
Supervisor 
Hazardous Waste Section 
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cc: Richard Mitzelfelt, Director 
Kathy Sisneros, Chief, Surface Water Bureau 
Janie Hernandez, U.S. EPA Region VI (6H-HS) 
Gini Nelson, Office of General Counsel 
Boyd Hamilton, Program Manager, Hazardous Waste Section 
Jack Ellvinger, Chief, Hazardous Waste Bureau 




