
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

REGION 6 
1445 ROSS AVENUE, SUITE 1200 

DALLAS, TX 75202-2733 

A·uG 311993 

Ms. Kathleen Sisneros, Director 
'\Vater & V/aste Management Division 
New Mexico Environment Department 
P.O. Box 26110 
Santa Fe, New Mexico 87502 

Dear Ms. Sisneros: 

After responding to your July 16, 1993, letter requesting that we establish a joint policy 
to properly handle and dispose of rags contaminated with a hazardous waste, we have 
had further discussions with your staff and offer these additional comments. 

We concur with your analysis of the issue as described in your July 16 letter. 

If used rags contain a listed hazardous waste or exhibit one of the characteristics 
identified in 40 CFR 261, then they are a hazardous waste. They are a hazardous waste 
if they are to be discarded or they are a hazardous waste until they are laundered and 
thereafter recycled. Until they are laundered, they are not useable as a commercial 
product. The laundering step is analogous to reclamation. 

If the rag was used to absorb contaminated F solvents, for example, a solvent applied to 
a machine part then wiped off with the rag, then the rag would be a listed waste. This is 
clearly a case where a solvent is used as a solvent and the rag containing the F waste is 
itself an F waste. 

The rag poses potential harm and therefore it is the Environmental Protection Agency's 
(EPA) position that the rag should be managed in an environmentaHy sound manner as 
a hazardous waste. Enclosed is a copy of additional EPA correspondence that addresses 
contaminated rags. 

With regard to the copy of the EPA Region 4 memo your staff faxed us, we discussed its 
origin and intent with Region 4. Based upon those discussions, the memo was for 
internal purposes and is not a guidance document for the regulated community. 
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We believe the copies of EPA external documents provided NMED and the 
conversations we have had with our headquarters offices underscore the position we 
share with the NMED concerning contaminated rags as outlined in your July 16, 1993, 
letter. 

If you have any questions, please contact me at (214) 655-6701, or have a member of 
your staff call Barry Feldman of my staff, at (214) 655-7439. 

Sincerely yours, 

~))-~ 
~ Allyn M. Davis, Director 

Hazardous Waste Management Division (6H) 

Enclosure 

cc: 
Benito Garcia 
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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. %0460 

OFFICE 01' 
SOL.IO WASTE A.NO Et.4EI'ICENCY !'lEV:" 

Mr. Frank Czigler 
Environmental Department 
S & W Waste Inc. 
115 Jacobus Avenue 
South Kearny, New Jersey 07032 

Dear Mr. Czigler: 

This letter responds to your request for assistance on 
identifying whether certain solvents are covered under the FOOl 
through F005 hazardous waste listings, and for clarification 
on the applicability of the land disposal restrictions final 
rule (51 FR 405 72, November 7, 1986). I apologize for the 
delay in responding to your correspondence. After the new 
regulations were promulgated the Agency received numerous 
requests for guidance. 

Each of the questions raised in your letter is restated 
below and followed by the appropriate response • 

1. "Since the December 31, 1985 definition of the EPA waste 
types FOOl through FOOS, the following solvents have been 
added to the listing but are not listed in table CCWE­
CONSTITUENT IN WASTE EXTRACT (F.R./Vol.Sl, No. 216/11-7-
86/Page 40642): 

1,1,2-Trichloroethane 
2-Ethoxyethanol 
2-Ni tropr opane 

Benzene 

If these solvents are to be included in the list of 
wastes restricted from land disposal, what maximum 
concentrations in waste extract are the treatment 
standards expressed as?" 

The November 7, 1986 final rule does not include treatment 
standards for these four newly listed FOOl through FOOS spent 
solvents. Provisions under RCRA section 3004(g) (4) require 
the Agency to make a determin.ation within 6 ronths whether to 
subject newly listed hazardous wastes to the land disposal 
prohibitions. However, the statute does not impose an 
automatic prohibition if the Agency misses the deadline. 
EPA expects to make land disposal restriction determinations 
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pertaining to these solvent wastes in association with the 
scheduled listed-wastes (51 FR 19300, May 28, 1986). 

"Are wastes generated by laboratories as a result of 
analytical and research work, where the listed solvents 
are used for their solvent properties, (e.g., solvents 
used in liquid chromatography, rinsing paraffin off tissue 
culture slides, in ion exchange columns, in layer separation, 
in distillation, as final.step of organic synthesis, in 
ze-crystallization, etc.) regulated?" 

Yes. Under the approach promulgated in the final rule, 
FOOl-FOOS listed solvents are subject to the land disposal 
restrictions. If an analytical or research laboratory generates 
these restricted wastes, the wastes must be managed in 
accordance with 40 CFR Part 268. In order for a solvent 
waste to be covered by the FOOl-FOOS spent solvent listings 
the waste must be generated as a result of the solvent being 
used for its "solvent" properties, that is, its ability to 
solubilize (dissolve) or mobilize other constituents (e.g. 
solvents used in degreasing, cleaning, fabric scouring: as 
diluents, extractants, reaction and synthesis media). 
In the case of solvent mixtures, the mixture must contain, 
before use, a total of ten percent or more (by volume) of one 
or more of the solvents listed in FOOl, F002, F004, or FOOS. 
Wastes that meet these criteria are covered by the spent 
solvent listings and as such, are subject to the November 7, 1986 
final rule. 

"Are rags contaminated with listed solvents that were 
used for their solvent properties (e.g., in clean-up 
work) excluded from FOOl through FOOS listing and/or 
the November 8th regulations? This same question 
was posed to the RCRA-Hot Line, and the following answer 
was received: 

"If the solvents are p::>ured onto the sur face to be cleaned,· 
then the contaminated rags used in the clean-up fall into 
the FOOl through FOOS listing. If the solvents are poured 
onto the raga that are to be used in the cl~an-up, then 
the resultant dirty rags DO NOT fall into the FOOl through 
FOOS listing. • 

Technically, the interpretation of the regulations that you 
received from the RCRA Hotline is correct. The F001-F005 
solvent listing includes certain halogenated and non-halogenated 
solvents when spent. A solvent is considered spent when it. 
has been used and is no longer fit for use without being re­
generated, reclaimed, or otherwise reprocessed. Therefore, when 
solvents are applied to a surface or machinery (and used 
for their solvent properties), then cleaned-off with rags, the 
solvents are spent and the contaminated rags are covered by the 
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i . FOOl-FOOS liating. When solvents are applied directly to a rag 
prior to use, th~ solvent at that time is not spent and the 
rags are not covered by the spent solvent listing. 

As a practical matter, however, in each of these scenarios, 
the contaminated rags would be basically identical in constituent 
maKe-up and would pose similar hazards. Furthermore, land 
disposal facilities (which are_ultimately responsible for veri­
fying that only wastes meeting the treatment standards are land 
disposed) would not be able to distinguish between rags used to 
cleanup spent solvents from other rags contaminated with solvent. 
As a result, these facilities may choose not to accept raga con­
taminated with solvents unless they meet the treatment atandar~a. 
In light of these considerations, we recommend that any raga 
contaminated with listed solvents be managed as hazardous wastes. 

4. MAre dry cleaning filters used to separate solid fines out 
of the FOOl through FOOS listed solvents exempted?• 

No. If FOOl through FOOS listed solvents are treated using 
dry cleaning filters to separate out solid fines, the resultant 
waste filters are also FOOl-FOOS hazardous waste. In accordance 
with the "derived from" rule (40 CFR 261.3(c)(2)(i)), any solid 
waste generated from treatment, storage, or disposal of a hazardous 
waste is a hazardous waste. Thus, used filters from the treatment 
of spent solvents is designated as an FOOl-FOOS waste and is 
subject to the land disposal restrictions. 

5. "Does the process of thinning a paint for its subsequent 
use in the painting of a surface remove the paint from 
a non-FOOl through FOOS category (as being a commercial 
product) to being an FOOl through FOOS waste (due to 
solvent having been used as a diluent) if a part of the 
thinned paint is later dispose~ of as a waste?" 

Process wastes containing solvents where the solvent is an 
ingredient in the formulation of a product are not covered by 
the spent solvent listings. In this specific case, the addition 
of solvent to a paint product constitutes the formulation of a 
modified paint product. The Agency does not recognize a 
distinction between paints that contain solvents and paint where 
solvents have been added. Therefore, thinned paint (as described 
in the above case) that is later discarded as a waste would not 
be covered under the FOOl-FOOS spent solvent listings. 

6. "Need clarification regarding the F003 solvent listing: 

(a) Are we to understand the phrase, " ••• All spent solvent 
mixtures/blends containing, before use, ONLY the above 
spent non-halogenated solvents ••• " as listed under 
the F003 hazardous waste number listing (In F.R./Vol. 
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SO, No.251/Tuesday 12-31-85/Page 53319) to mean that 
the solven~ mixture must consist (before use) 100' of 
one or more of the non-halogenated solvents (as-Tlsted 
in P.R. under P003 listing). In other words, if there 
is any non-P003 solvent, (i.e., ethanol, mineral spirits), 
or other contaminant (i.e., water, oil, etc.) in the 
solvent mixture/blend {before use), then the waste 
effluent of the process ~ould not fall under the P003 
listing.• 

ln order for a waste to meet the criteria of an F003 spent 
solvent mixture/blend it must include, before use, only 
solvent constituents listed under the F003 hazardous waste code, 
or must contain, before use, one or more of the F003 non­
halogenated solvents and a total of ten percent or more of solvent 
constituents covered under Hazardous Waste numbers FOOl, F002, 
F004, and F005. Therefore, as you correctly stated, if the 
solvent mixture/blend contains (before use) other solvents such 
as ethanol or mineral spirits, or other contaminants, the spent 
solvent would not be considered a listed waste, in ~articular an 
F003 waste. 

(b) "As we understand it, if a solvent mixture/blend is used 
for its solvent properties (e.g., in cleaning out a reactor) 
and it is made up (before use) of less than 10 percent 
FOOl, F002, F004, and FOOS solvent constituents and greater 
than 90 percent but less than 100 percent ~003 listed 
solvent(s), then the resultant waste does not fall into 
any of the FOOl through FOOS hazardous waste listing(s). 
Is the above a correctly interpreted e~ample?" 

Your interpretation of the solvent mixture provisions as 
they apply to the scenario described in the above question is 
correct. If a solvent mixture/blend (before use) contains 
F003 listed solvents and FOOl, F002, F004, and FOOS solvent 
constituents, it would not constitute a listed hazardous waste 
unless the total of all FOOl, F002, F004, and FOOS constituents 
meet the ten percent threshold. Although such waste streams are 
not listed wastes, these solvents may be regulated under RCRA if 
they eXhibit one or more of the characteristics of hazardous 
waste (i.e., corro~ivity, ignitability, EP toxicity or reactivity). 

(c) "An often ae'ked question by our clients i~ described in 
the following example. Please indicate whether it exhibits 
a correct interpretation of the DOOl characteristic waste 
type in light of the newly defined F003 listing. 

A batch reactor vessel is used in a production process. 
After each batch, the reactor must be thoroughly 
cleaned out with pure xylene. As a resource recovery/ 
conservation measure, the clean-out effluent ("con­
taminated xylene") is regenerated by distillation. The 
regenerated xylene is re-used as reactor cleaning stock, 
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and the still bottoms residue must be disposed of as a 
hazardous waste, classified as EPA WASTE TYPE 0001 
according to the generator, since it exhibits 
characteristics of EPA-ignitability." 

According to the information provided in your example, the 
xylene is used solely for the purpose of cleaning out the batch 
reactor vessel and is not a reactant or ingredient in a production 
process. As such, the pure xylene has been used for its solvent 
properties and would be considered an FOOl spent solvent when it 
can no longer be used without further processing. Still bottoms 
generated from the distillation of the spent xylene also would be 
designated as an FOOl solvent waste in accordance with the listing 
description, not as EPA Hazardous Waste No. 0001. 

7. "RCRA Hot-Line gave us the following example. Are they 
correct?" 

(a) "A paint reactor is cleaned out between batches with 100 
percent xylene. The resulting solution is pumped into 
a holding tank in which the solids settle out. According 
to the RCRA Hot-Line, the solids do not fall into any 
of the FOOl through FOOS waste listings because the xylene 
is still considered 100 percent technical grade and is 
to be re-used after the solids are removed. If the bottom 
sludge/solids are found to eXhibit characteristics of EPA­
ignitability would they be correctly classified as 0001 
waste? When is the xylene considered contaminated or spent? 
If it is considered contaminated after the first "wash out", 
and used for subsequent washes, should the resultant sludge 
be classified as an FOOl through FOOS listed waste or a 
0001 characteristic waste?" 

The example described above is an incorrect interpretation 
of the FOOl-FOOS spent solvent listing. Regardless of whether 
the bottom sludge/solids removed from the holding tank exhibit 
the characteristic of ignitability, such wastes would be incor­
rectly classified as EPA Hazardous Waste No. 0001. The pure 
xylene would become "contaminated" when it comes in contact with 
the paint or other impurities. Therefore, the xylene would be 
considered contaminated after its use during the first "wash-out" 
of the paint reactor. As mentioned in earlier responses, such 
solvents would be considered spent when they are no longer used 
without being regenerated, reclaimed, or otherwise reprocessed. 
Thus, the contaminated xylene placed into the holding tank would 
constitute an FOOl-FOOS "spent" solvent once the xylene is 
regenerated by allowing the solids to settle out. The bottom 
sludge/solids accumulated and removed from the settling unit 
also would constitute an FOOl-FOOS listed waste based on the 
"derived from" rule (40 CFR 261.3(c) (2)(i)). 
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