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Dear Hr. Bierlein:

This is in response to your inquiry on the Resource
Consexvation ang Recovery Act (RCRA) requirenents to handle
residues removed from comprexsed gas cylinders.

We understand that Cylinders (defined generally under
Department of Transportatjion regulations, 49 CrR 171.8, as
Pressure vesselsg having a water capacity not exceeding 1000
pounds and constructed in accordance with boT requirements)
are typically returned to gas suppliers containing gaseous
residues. bo further understand that these returneg cylinders
often are “topped off" without discard of the residues, ang
with reclamation of the residues by the gas supplier.. In
these situations, the residues are not soligd vastes under
§261.2, and thus, do not entajl consideration of compliance .

with the hazardous wastewtegulations'w(Seelletter‘tr0mtaéhn P.

~Lchman“to“ybu“datéd‘November 3, 1980.)

If the gas supplier, however, decides to discara cylinders
containing gaseocus, liquid, or Physically solid residues .
{i.=., non-empty containers) that neet the definitions‘in
40 CFR Part 26, the residues in the cylinders become Lazardous
wastes because they are being @iscarded, and these residues

other wastes off-site nust be in compliance with all generator
and transportcr-xoquiremants under 40 CFR Parts 262 angd 263,
Additionally, any such gas cylinders which are discarded or
intended to.be. discarded nmust be managed in accordance with

the requiremente under 40 CFR Parts 26¢ to 267. Furthermore,
any liquig o-physically solid Vastes removed from the cylindersg
or derived from-the treatment of the contained gases, such

8S scrubber residues or vaste neutralizing solutions, that

are hazardous must be managed in a&ccordance with the Subtitle C
waste regulations. -
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The primary question raise3 by the Cecxprissed Gas
Association reclates to the mndiine of-ga
TRV od-from-eydiviers amd neutralized, scrubosdy=fiered; or
vented to theasemesphere, and specifically vhetherthis
activity constitukes the Danagenent of hazardous waste under
the RCRA regulations. EPA Soces not construe the present
regulations as~spplying to these practices. EPA has prioritigzea
its regulatory efforts recarding hazarigus wastes, and concluded
that the flaring and venting of hazardous coxpressed gases
Or gases that are neutralized or scrubbed Prior to their
release to the environzent does not de=ang iznediate regulatory
attention under the hazardous waste resulations. Accordingly,
it is the position of the Agency that any ges cylinder handling
facility is not subject presently to regulations promulgated
under the Resnarce Conservation and Racovery hct, in the
handling, neu-ralization, scrubbing, flaring or venting of
gaseous residues removed from compressed gas cylinders.

The Compressed Gas Association has contenjed that the
Agency lacks jurisdiction under RCRA to resulate the
neutralization, scrubbing, flaring or venting of gases
removed from cylinders, based on the'definition of *solia
waste® in section 100 of RCRA and the legislative history
of the statute. 1In light of the Agency's determination
expressed in this letter, that such activities are rot
covered by today's RCRA regulations, ve see no need to
resolve the jurisiictional issue at this time. The Com-
~pressed“cas»Associztidn“pasSE:SéS“the‘right to petition
the Court of Appeals for review if and when the Agency asserts
jurisdiction under RCRA over these activities in the future.

Sincerely yours, -
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. Christopher U. Capper
Acting Assistant Administrator

for Solid wWaste and Energency Pesponse
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Dear !r. Bierlein: pv/wcgqawtdlé

This is in resconse to your inquiry on the Resource
Conservation and Recovery Act (RCRA) requirements to handle
residues removed from compressed gas cylinders.

We understand that Cylinders (defined generally under
Department of Transportation regulations, 49 CFR 171.8, as
pPreéssure vessels having a water capacity not exceeding 1000
pounds and constructed in accordance with DOT requirenents)
are typicall: returned to 92s suppliers containing gaseous.
residues. W further understand that these returneg cylinders
often are "topped off" Without discard of the residues, and
with reclamation of the residues by the geas supplier. 1In
these situations, the residues are not solid wastes under
§261.2, and thus, do not entail consideration of compliance
with the hazardous vaste requlations. (See letter from John 2.
Lehman to you dated November 3, 1980.)
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containing gaseous, liquid, or physically solid residues

(i.2., non-empty containers) that meet the definitions in

40 CFR Part 261, the residues in the cvlinders become hazardous
wastes because they are being discarded, and these residues
(and the cylinders) must be handled in compliance with the
regulations. Any shipment of these contained gaseous or

other wastes off-site must be in compliance with all generator
and transporter requirements under 40 CFR Parts 262 and 263,
Additionally, any such g9as cylinders which are discarded or
intended to be discarded nust be managed in accordance with

the requirements under 40 CFR Parts 264 to 267. Furthermore,
any liquid or physically solid vastes removed from the cylinders
or derived from the treatment of the contained gases, such

4s scrubber rasidues or waste neutralizing solutions, that

are h dous must be managed in accordance with the Subtitle ¢
#aste regulations.

If the gas supplier, however, decides to discard cylinders r-
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. The primary qua2stion raised by th2 Cexznrissed Gas
Association relates to the handling of zaseous residuas

rencved fromeyliniers ans neutralizesd, s=- flared, or
vented to the atmosphere, and specificallvy wha

activity coseitutes the management of hazarious waste.undar

the RCRA requlations. ZPA does not construz the present
requlations as applying to these fractices. EPA has prioritized
its regulatory efforts regarding hazarious wastes, and concluded -
that the flaring and venting of hazardous conpressed gases.

or gases that are neutralized or scrubcasd Srior to their
ralease to the enviroazant So2s not de.ans ismadiate regulatory
attention under the hazardous wasta regulations. Accordingly,
it is the vositicn of the Agency that eny gas cylinder hardling
facility is not subject: presently to requlations promulgated
under the Rescurce Conservation and Recovery Act, in the
handling, neu=ralization, scrubbing, flaring or venting of
gaseous residues removed fron compress2d gas cylinders.

The Compressed Gas Association has .conten3ed that the
Agency lacks jurisdiction under RCRA to regulate the
neutralization, scrubbing, flaring or venting of gases
ramoved from cylinders, based on the definition of *solig
waste" in section 1004 of RCRA and the legislative history
of the statute. 1In light of the Agency's Setermination
expressed in this letter, that such activities are rnt
covered by today's RCRA regulations, we see no need to
resolve the jurisdictional issue at this time. The Com-.
pressed Gas Assoc’:tion possesses the right to petition
the Court of Appeals for review if and whan the Agency asserts
jurisdiction under RCRA over these agtivities in the future.

Sincerely yours,
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’
Christopher 7. Ciéper .
Acting Assistant Administrator
for Solid Waste and Energency Response






