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va BNTERED 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 


WASHINGTON, D.C. 20460 


June 1, 1990 


Mr. James C. Mulligan 
Manager, Solid Waste Program 
Environmental Division 
Chemical Manufacturers Association 
2501 M Street, NW 
Washington, DC 20037 

Dear Mr. Mulligan: 

The purpose of this letter is to provide you with our interpretation of the applicability of the 
wastewater treatment unit exemption to example situations existing at several of your 
member companies' facilities. A request for an EPA interpretation was initially raised in 
your May 11, 1989 letter, followed up by your letters of October 2, 1989 and December 11, 
1989, as well as several subsequent meetings with EPA. 

As you are aware, on November 17, 1980, EPA suspended applicability of the hazardous 
waste management facility standards and RCRA permitting requirements to owners and 
operators of wastewater treatment units subject to section 307 (b) (pretreatment 
requirements) or section 402 (National Pollutant Discharge Elimination System (NPDES» 
requirements under the Clean Water Act (CWA). This action is referred to as the wastewater 
treatment unit exemption. On September 2, 1988, a final rule was published to clarify the 
applicability of this exemption to tank systems at on-site versus off-site wastewater 
treatment facilities. In effect, EPA, stated that "any tank system that was employed in 
managing hazardous wastewater at a facility prior to its off-site transfer to another location, 
whether or not the off-site location includes an NPDES permitted wastewater treatment 
facility or a facility that discharges to a POTW sewer system, is not covered by this 
exemption. " 

CMA expressed the view that many units which they believe were eligible for this 
exemption have been precluded from the exemption by the September 2, 1988 notice. You 
are focusing on the distinctions to be made regarding an "on-site" versus an "off-site" 
wastewater treatment facility. CMA submitted diagrams of five examples that describe the 
type of problems being encountered. 

EPA's position revolves around whether or not a facility is subject to sections 307 (b) or 402 
of the CW A. The underlying assumption used in justifying the wastewater treatment unit 
exemption was that tanks used to handle hazardous wastewaters at these facilities would be 
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provided with EPA oversight under the Clean Water Act, thereby ensuring no significant 
decrease in environmental control afforded at these facilities. We understand that using the 
terms "on-site" and "off site" may have represented a confusing way to explain this concept, 
and wish to further clarify our long-standing intent regarding the scope of the exemption. 
The following provides a description of each of the examples that you submitted to us and 
our analysis as to whether the tank systems at these facilities are subject to CWA oversight 
and thus eligible for the WWTU exemption. 

Example No. I: 

Description: The hazardous wastewater from a chemical plant is piped to a NPDES 
permitted wastewater treatment facility at a refinery located adjacent to the chemical plant. 
Both the chemical plant and the refinery are owned by the same company. The NPDES 
permit limits are based on wasteloads from both facilities. 

Analysis: The fact that the NPDES permit is based on the waste loads of both the chemical 
plant and refinery is not necessarily the determining factor in deciding eligibility for the 
WWTU exemption. The concern that lead to the "on-site", "off-site" distinction in the 
September 2, 1988 notice was that many wastewater treatment facilities are not actually 
being subjected to NPDES regulatory requirements. If they are unregulated by the NPDES 
program, it would be inappropriate to exempt them from RCRA regulation. In order to 
ensure that the reach of the NPDES permit is sufficient to adequately regulate the 
wastewater treatment tank at the chemical plant, the chemical plant and/or the tank itself 
needs to be specifically identified in the permit. This could be accomplished by stating 
expressly in the permit that it covers the chemical plant, or by making the operator of the 
chemical plant a co-permittee or a limited co-permittee on the permit with the operator of 
the refinery. This coverage would ensure adequate day-to-day control over the tank under 
the CW A to justify an exemption from RCRA requirements. 

Ex:ample No.2: 

Description: Companies A and B, located within the same RCRA facility boundaries, use a 
common sewer to send wastewater from each of their respective units to an on-site NPDES 
permitted wastewater treatment facility owned by Company A. Again, the NPDES permit 
limits are based on the waste loads from both companies' units. 

Analysis: The analysis for this scenario essentially is the same as for No.1 above. To be 
eligible for the exemption, Company B must be a co-signatory to the NPDES permit and/or 
otherwise identified as a limited co-permittee on the permit issued to Company A, or the 
permit itself must expressly cover Company B (for example, the description of the facility 
covers the RCRA boundaries, and "upstream" wastewater treatment processes and 
equipment are identified) so that CWA authorities can prescribe and enforce tank system 
requirements at Company B as well as at Company A. 

Example No.3: 
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Description: A marine terminal and a manufacturing facility, owned by the same company, 
want to discharge their wastewaters to a pretreatment plant that is located at the 
manufacturing facility. The combined pre-treated wastewater subsequently is discharged to a 
POTW. Prior to promulgation of section 307 (b) categorical standards, both of these 
facilities were directly introducing their wastewaters into a POTW and thus claiming 
eligibility for the WWTU exemption. 

Analysis: The marine terminal must comply with pretreatment standards in order for CW A 
authorities to oversee management of the tank systems at this facility. It is EPA's policy that 
categorical standards follow the waste. That is, if a facility's wastewater would be subject to 
a categorical standard (s) if it is introduced directly to a POTW, it is still subject to the 
categorical standard (s) even when the wastewater is discharged to another facility that 
subsequently introduces those pollutants to a POTW. If a facility discharging to a user of a 
POTW is subject to a categorical standards, it may claim the exemption. If it is not, it can 
claim the exemption only if the facility is expressly covered by the "individual control 
mechanism" (that would contain specific requirements, i.e., local limits, to protect against 
pass through and interference) issued by the POTW to the pretreatment facility. 

Example No.4: 

Description: Companies A and B, as part of a joint venture operating on Company A's 
facility, use the same sewer to transfer their wastewaters to a POTW. 

Analysis: Both companies must comply with section 307 (b) pretreatment requirements, 
since both are introducing pollutants directly into a POTW. Therefore, both companies are 
eligible for the WWTU exemption. 

Description: Wastewater from a manufacturing facility is usually sent directly to a POTW 
unless high TOC loadings are encountered, whereby the wastewater is alternatively routed to 
a pretreatment plant at another manufacturing facility owned by the same company. The 
combined pre-treated wastewater is sent to the POTW. 

Analysis: A facility designed so that its wastewater either may be routed directly to a POTW 
or to a pretreatment plant at another facility poses considerable difficulty and uncertainty for 
EPA insofar as knowing in which mode the facility is operating on any particular day. As 
such, to be eligible for the WWTU exemption, the manufacturing facility not only must 
comply with pretreatment requirements that have been established regarding its wastewater 
introduced to the POTW, but also must comply with pretreatment requirements that are 
established for those occasions when its wastewater must be routed to another facility's 
pretreatment plant. 

Finally, I believe it is important to make sure you are aware of one other point that has been 
an issue at certain facilities claiming the wastewater treatment unit exemption: there is a 
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requirement in 40 CFR Part 262 that only a "designated facility" may accept off-site 
hazardous waste. A facility that operates a wastewater treatment unit may receive and treat 
hazardous wastewater from any off-site source and must meet the current definition of 
"designated facility" as defined in 40 CFR 260.10. This means that the receiving facility 
must have a RCRA permit (or interim status) in accordance with the requirements of 40 
CFR Parts 270 and 124, or it must be regulated under section 261.6 (c) (2) or Subpart F of 
Part 266 (see 55 FR 2322, January 23, 1990, for further information), and that has been 
designated on the manifest by the generator (or sender) pursuant to section 262.20. 

I hope this letter answers your concerns regarding this matter. Again, I do apologize for the 
time it has taken to resolve these questions. If you have any further questions on the 
wastewater treatment unit exemption, please call Mr. Bill Kline of my staff at (202) 475­
9614 or Mr. Randy Hill of the Office of General Counsel at (202) 382-7700. 

Sincerely, 

David Bussard, Acting Director 
Waste Management Division 

FaxBack # 11519 
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