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Department of Energy 
Albuquerque Operations Office 

Los Alamos Area Office 
Los Alamos, New Mexico 87544 

JUl 2 2 1998 
CERTIFIED MAIL - RETURN RECEIPT REQUESTED 

Robert S. Dinwiddie, Ph. D. 
Manager, RCRA Permits Management Program 
Hazardous and Radioactive Materials Bureau 
New Mexico Environment Department 
2044 Galisteo Street, Building A 
P. 0. Box 26110 
Santa Fe, NM 87505 

Dear Dr. Dinwiddie: 

Subject: Response- New Mexico Environment Department (NMED) June 17, 1998 
Request for Supplemental Information (RSI) for the Los Alamos National 
Laboratory (LANL) Part B Permit Application for Technical Area (TA) 16 

The purpose ofthis letter is to respond to your June 17, 1998 RSI regarding the Part B 
Permit Application for TA-16. In this RSI, you requested that LANL submit additional 
information regarding the TA-16 High Explosives Wastewater Treatment Facility 
(HEWTF) in order to complete LANL's Part A and Part B permit applications for TA-16. 
Your letter indicated that this information should either include "applicable and required" 
Part A and Part B information for the HEWTF, or evidence that the HEWTF does not 
receive "RCRA-hazardous solids." It is our beliefthat LANL has previously provided 
you with the relevant information necessary for all treatment, storage and disposal 
facilities at TA-16 in our original Part A and Part B applications, as the wastewater 
treatment units present at the HEWTF are exempted from regulation under Subtitle C of 
the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA). 

LANL recognizes that all hazardous waste Treatment, Storage and Disposal Facilities 
(TSDF) are subject to Parts 264 and 265 ofRCRA. Certain specific activities, however, 
are excluded from Parts 264 and 265 requirements and, thereby, not subject to regulation 
under RCRA. Since Part 264, Part 265, and Part 270 work in tandem to regulate TSDFs, 
the same exemptions can be found at the beginning of each of these Sections- under 
Part 264/265, Subpart A, and in 40 CPR 270.1. These parts were adopted by reference in 
the New Mexico Hazardous Waste Regulations (20 NMAC 4.1) and incorporated as 
Subpart V, Subpart VI and Subpart IX of these regulations, respectively. Additionally, 
the New Mexico Hazardous Waste Act limits its application to any activity or substance 
which is subject to the Federal Water Pollution Control Act (a.k.a. the Clean Water Act), 
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Dr. Robert S. Dinwiddie 2 JUL 2 2 1998 
as amended, except to the extent that such application or regulation is not inconsistent 
with the requirements of this Act (74-4-3.1 NMSA 1978). The RCRA exemptions, 
20 NMAC, and the New Mexico Hazardous Waste Act are all intended to avoid dual 
Clean Water Act (CWA)/RCRA regulation of wastewater treatment facilities subject to 
regulation under the CW A. 

On November 17, 1980, the Environmental Protection Agency (EPA) promulgated 
regulatory amendments to Subtitle C ofRCRA that suspended the applicability of the 
previously adopted hazardous waste regulations to owners and operators of wastewater 
treatment units and elementary neutralization units. "Wastewater treatment units" were 
defined for the purposes of this exemption as tanks or tank systems which are a part of a 
facility subject to the provisions ofthe CWA (40 CFR 264.1(g) or 40 CFR 265.1(c)). In 
order for the exemption to be applicable to a wastewater treatment unit, certain conditions 
as listed in the definition of a wastewater treatment unit under 40 CFR 260.10 must be 
met. These include: 

1. The unit must be part of a wastewater treatment facility which is subject to 
regulation under either Section 402 or Section 307 (b) of the CWA; 

2. The unit receives and treats or stores a wastewater which is a hazardous waste as 
defined in Section 261.3, or generates and accumulates a wastewater treatment 
sludge which is a hazardous waste as defined in Section 261.3; and 

3. The unit meets the definition of a tank found in Section 261.10. 

EPA also maintained that meeting the definition of a "wastewater treatment facility" as 
used in Section 260.10 was the primary factor regarding the applicability of the 
exemption to a specific treatment unit. Although there was some ambiguity in the use of 
this terminology when it was first adopted, EPA clarified its intended meaning in a 
September 2, 1988 Federal Register Notice (Volume 53, No. 171). In this Notice EPA 
stated that based on its property boundary interpretation of the term "facility" and the 
purpose ofthe wastewater treatment unit exemption (exclusion of tank systems subject to 
regulation under the CWA), it was the agency's position that in order for a wastewater 
treatment unit to be covered by the exemption it must be part of an on-site wastewater 
treatment facility. Accordingly, any hazardous waste tank system that is used to store or 
treat the wastewater that is managed at an on-site wastewater treatment facility with a 
NPDES permit, or that discharges to a Publicly Owned Treatment Works (POTW), is 
exempt from the RCRA regulations. EPA further clarified that whether the wastewater is 
conveyed from the tank system directly to the treatment unit or indirectly by means of 
intermediate sumps, tanks, or holding ponds does not affect the exemption. EPA also 
indicated in the September 2, 1988 Notice that the means of conveyance of waste 
between storage and treatment units also has no effect on the applicability of this 
exemption. Thus, EPA draws no distinction regardless of whether the wastewater is 
piped, trucked, or otherwise conveyed to the wastewater treatment facility within the 
boundaries of the facility which generates the wastewater. Likewise, any tank system at a 
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facility with a NPDES permitted wastewater treatment facility that is used to store or treat 
wastewater that is brought on site from another facility, is covered by the exemption. 

EPA has not defined wastewater for the purposes of the wastewater treatment unit 
exemption or the Subtitle C regulations. The New Mexico Hazardous Waste Regulations 
(20 NMAC 4.1) and the New Mexico Hazardous Waste Act are also silent on this 
terminology and no reference on its interpretation or applicable NMED policy can be 
found in the NMED Hazardous and Radioactive Materials Bureau Standard Operating 
Procedures Manual. Typically, EPA has used a very broad definition of this term in its 
other regulatory programs (e.g., the Effluent Guidelines Division's Development 
Document for Electroplating Pretreatment Standards defines wastewater as "any water 
that has been released from the purpose for which it was intended to be used"). Although 
the EPA has defined wastewater under the Land Disposal Restrictions (LDR) program for 
the purpose of establishing BDAT treatability groups, EPA applies this definition only in 
Section 268.2 ofthe LDRs. The definition is not applicable to the treatment unit 
exemption or any other part of the RCRA regulations, and written guidance available 
from the EPA Office of Solid Waste indicates that the definition was specifically 
intended to apply solely for the purposes of the LDRs. This was confirmed in a recent 
communication with the EPA RCRA Hotline on July 2, 1998. 

The exemption in 261.4 applies to "industrial wastewater discharges that are point source 
discharges subject to regulation under Section 402 (National Pollutant Discharge 
Elimination System) of the CWA, as amended." A point source discharge is defined for 
the purposes of Section 402 as any discernible, confined, and discrete conveyance, 
including but not limited to any pipe, ditch, channel, tunnel, conduit, well, discrete 
fissure, container, rolling stock, concentrated animal feeding operation, or vessel or other 
floating craft, from which pollutants are or may be discharged. The NPDES permit 
program further defines a pollutant as "dredged spoil, garbage, sewage sludge, munitions, 
chemical wastes, biological materials, radioactive materials, heat, wrecked or discarded 
equipment, rock, sand, cellar dirt and industrial, municipal and agricultural waste 
discharged into water." Thus, the exemption applies to all point sources from which 
pollutants are discharged and these poiiutants can clearly include a broad range of wastes 
including solids. 

The New Mexico Hazardous Waste Act also excludes from its definition of a "solid 
waste" any solid or dissolved materials in domestic sewage, irrigation return flows or 
industrial discharges which are point sources subject to NPDES permits. Since all point 
source discharges subject to Section 402 ofthe CWA are exempted from Subtitle C of 
RCRA and the New Mexico Hazardous Waste Act, all pollutants contained in an 
exempted point source discharge are also exempted. 

In consideration of the above referenced definitions relevant to this issue and the lack of 
an applicable RCRA definition for wastewater, and in light of the condition contained in 
the exemption in 40 CFR 261.4(g)(6) that a wastewater treatment unit must receive and 
treat or store a wastewater which is "hazardous," LANL believes that it has addressed 
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NMED's assertion that the presence of"RCRA-hazardous solids" somehow disqualifies 
the HEWTF from the permitting exemptions found at 40 CFR 261.3, 40 CFR 261.4, and 
20 NMAC 4.1 Subpart II. In fact, it is clear in the regulations that a wastewater treatment 
unit must receive a RCRA hazardous waste in order for the exemptions to have any 
relevance. 

In summary, we believe that if a wastewater treatment facility has an NPDES permit and 
is composed of tanks or tank systems used to store or treat hazardous wastewater, these 
units are exempted from RCRA permitting requirements (40 CFR 270.1). Additionally, 
the industrial wastewater discharge exclusion contained at 40 CFR 261.4 (a)(2) and 
adopted by reference in 20 NMAC 4.1, Subpart II, exempts all point source discharges of 
pollutants subject to regulation under Section 402 ofthe CWA. 

The HEWTF at TA-16 is a point source discharge subject to regulation under Section 402 
of the CW A and contains wastewater treatment units meeting the definition of a tank or 
tank system specified in 40 CFR 260.1. Therefore, we believe that the point source 
discharge of treated effluent from the HEWTF and the on-site wastewater treatment units 
which compose the HEWTF, are exempted from regulation under RCRA and the 
New Mexico Hazardous Waste Regulations. However, we recognize that the identity of 
any wastewater treatment sludge produced at HEWTF treatment units is independent of 
the permitting status of these units for the purposes of hazardous waste characteristics and 
listings, and may be RCRA waste. Accordingly, the treatment, storage and disposal of 
sludge produced at the HEWTF will be managed as addressed in our original Part A and 
Part B applications. 

If you have any questions regarding this matter, please feel free to contact me at 
(505) 665-5042 or Jack Ellvinger at (505) 6 7-0633. 

LAAME:6JP-086 

cc: 
See page 5 

o y" Plum 
Office of Environment 


