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TO: 

THROUGH: 

FROM: 

DATE: 

SUBJECT: 

MEMORANDUM 

Barbara Hoditscheck, RCRA Permit Program Manager 
Ed Horst, RCRA Enforcement Program Manager 

Bruce Swanton, POC 
AIP DOE/LANL 

Teri D. Davis 
LANL/DOE Oversight Program 

May 10, 1993 

Comments on LANL's May 1992, Operable unit 1144 RFI Work 
Plan 

The Hazardous and Radioactive Materials Bureau (HRMB) Agreement 
in Principle (AIP) personnel have completed their review of the 
Operable Unit (OU) 1144 RCRA Facility Investigation (RFI) Work 
Plan. The following memo is divided into two sections. Section 
1 contains technical comments and recommendations on Hazardous 
and Solid Waste Amendment (HSWA) issues. The AIP program is 
submitting these HWSA-related comments and technical 
recommendations to the HRMB's RCRA Permitting and 
Enforcement/Technical Programs because of eventual New Mexico 
HSWA authorization. Section 2 contains comments concerning non­
HSWA issues and is provided in this memo for the sake of 
completeness of the Work Plan review. These non-HSWA issues are 
those that are not specific to the RCRA regulations. 

SECTION 1, HSWA-RELATED ISSUES 

Key comments 

1. Evaluation of potential risk at a site proposed for 
permanent disposal of RCRA metals or mixed-waste should be 
based on the possibility of transfer of contaminants to the 
environment over the life of the contaminants rather than 
for a period of 100 years (see E.1.5p4, 4.4.3.2p1, 6.2.1p3, 
and 7.4.1p2). This evaluation should consider elements such 
as seismic hazard effects, cliff retreat rates, surficial 
erosion, and possible eventual vadose zone transport to 
zones of saturation (perched or main aquifer). 

2. VOCs do not appear in the list of indicator analytes in some 
sampling plans in which the area of concern is known to have 
had significant voc use (see 6.4.5, 6.6.4, and 7.4.2b1). 

3. The level of QA/QC available for all analytical procedures 
using the mobile lab is not clearly stated. Clarification 
is needed concerning the limit detection and QA level 
attainable for individual constituents using the mobile lab. 
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4. The transport mechanisms for subsurface contaminant 
migration are not well understood. Figure B-8 in Appendix B 
shows that a concealed fault may exist in close proximity to 
the experimental shafts. Given the nature and quantities of 
contaminants present in the subsurface, the potential for 
ground water pathways should be of more immediate concern 
(see section E.1.5p3). 

5. Research has shown that the lack of humic material and 
nutrients in the soil will greatly retard degradation of HE. 
The degradation of HE over 30 years at LANL is in question 
and should not be used as a criteria for NFA (see section 
8.4). 

6. Contour lines should not be drawn using different types of 
data (eg. production well screen intervals are different 
than test well screen lengths). Contouring this type of 
data can lead to significant error in flow direction 
interpretation (see section 4.4.3.2,fl.4-3). 

7. NFA recommendations should not be based on Level I, II 
screening data (see section 6.4.5.4). 

General comments 

1. Maps should be prepared that indicate the locations of the 
experiemental shafts in relation to the proposed RFI 
sampling locations (see section 7.0). 

2. It is suggested that the results from the A411 sampling 
event be plotted on the Phase I RFI soil sampling and 
borehole location figures for comparision (see section 7.0). 

3. Differentiation between field lab and laboratory 
measurements is not made in Appendix E tables (see Appendix 
E, Table E-2(b)). If the number of samples intended for 
field lab analysis were indicated on these Appendix E tables 
the sampling plans would be clearer. 

4. The totals for laboratory measurements (e.g. U, Pu, metals 
and SVOC) do not equal the number of boxes marked in most of 
the Appendix E tables (see Appendix E, Table E-2(b)). 

5. Will the five-foot sections from boreholes be composites or 
will discrete samples be taken from some interval within the 
section? Will this apply to all such sampling (see section 
6.3.4.1p3) 
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Specific comments 

E.l. 5p3 

E.l. 5p4 

E.2.1 

E.2.2 

3.2.6 

The contaminant pathways of immediate concern should 
include surface water and air pathways based on known 
surface contamination at Area 2 and Area 11. 

With regard to the extremely long-lived isotopes in the 
MDA and the uncertainty of continued DOE site control 
over this time period, this land use scenario does not 
seem appropriate based on the nature of contaminants 
present. 

This statement assumes that soil contamination at Area 
11 or other potential soil contamination areas is 
insignificant with respect to posing an environmental 
risk. When compared with 40 kg of Pu and 263 kg of 
uranium isotopes, these hot spots may only seem minor. 
The sentence, "Sampling plans take these factors into 
account to maximize the effectiveness of the RFI" 
appears misleading. It is suggested that it be 
omitted. 

Some mention of QA/QC should be included in this 
section. 

"Likewise, measurable surface contamination 
attributable to TA-49 has never been found beyond the 
TA-49 boundary." What sampling has been done to confirm 
this statement? 

3.4.2p1 "Surface water and air pathways are not of immediate 
concern because the majority of TA-49 contaminants are 
buried in shafts." Landfill 47-004 is next to Water 
Canyon and Area 11 with leachfield and soil 
contamination near drainages. How is the above 
statement consistent with that fact? 

4.4.3.2p1 "The groundwater pathway is not likely to be important 
at the TA-49 OU over the 100 year time period assumed 
for institutional control". It is recommended that this 
time frame not be used for consideration of contaminant 
migration. Migration from the site must be considered 
over the life of the contaminants. It is suggested 
that until some consensus between DOE, NMED and EPA is 
reached on this matter that this wording is avoided. 

4.4.3.2p6 Flow velocity "is approximately 345 ftjhr." Should 
this be 345 ftjyr? 
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4.4.3.3p6 Calculated ground water age is stated to be ">50 yrs 
(piston-flow model)", Table 4.4~4 indicates >15 yrs. 

6.2.1b2 Does the statement "there are no aquifers known or 
expected in the area" refer to perched aquifers? This 
bullet needs clarification. 

6.2.1b3 Wind entrainment and dispersal of surface soil to BNM 
should be considered a pathway for contaminant 
transport. BNM is less than 3000 feet from SWMU with 
known soil contamination. 

6.2.1p3 "The likelihood for significant impact to public health 
or the environment from Area 11 contaminants is minimal 
over the assumed institutional time frame of 100 yr." 
(see Key Comment #1). 

6.2.1 
t6.2-1 The method (SW 8270) listed in Table 6.2-1 is different 

than the method listed in Appendix E-2(b) (SW 8240) for 
svoc analysis. This is the case for all Appendix 
tables vs tables in text. The method listed in SW 846 
for svoc is 8270; SW 8240 is for voc. 

6.2.2p8 What is the depth of top and bottom of the leachfield? 
If this value is unknown, it seems inappropriate at 
this time to specify at the exact depth that will be 
sampled. 

6.2.4 Decision Question: "Given the contamination levels and 
site properties, are runoff and infiltration 
significant transport mechanisms for the leachfield?" 
The above decision question should include airborne 
dispersal to be considered as a significant transport 
mechanism. 

6.2.5.1p2 It is unclear how many surface soil samples are to be 
taken when comparing Table 6.2-1, Table E-2(a), Figure 
6.2-5 and the text: "a 20- by -20ft mesh square grid 
over the leachfield area, as indicated in Figure 6.2-
511. If a specific number of additional samples have 
been included in the total number of samples reported 
this value should be specified. It may be clearer if 
all references to specific sampling plans were located 
together in one section. 
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6.2.5.4 

6.2.5-5 

t6.3-2 

One surface soil sample can not be statistically 
significant. 

There is no mention of the four surface soil samples 
shown in Figure 6.2-5 in the text. 

It is suggested that the units be consistent (eg. ugfg 
vs ppm). 

6.3.2.4p2 Were all of the "salvage materials" disposed of 
elsewhere? 

6.3.4.1 It would be helpful if the SWMU numbers appeared in the 
section titles. 

6.3.4.1p2 Specify what type of sampling is to be conducted (e.g. 
surface soil). 

6.3.4.2p1 If hot spots are located it is recommended that the 
same procedure as described for the open 
burning/landfill area be followed. 

6.3.4.2p2 Why are only the lowest 5 ft of the small landfills to 
be sampled? Is the depth of the landfills known? What 
is the rational for this sampling plan. 

6.3.4.3 

6.4.5 

The number of soil samples to be taken should represent 
a specified confidence level that contamination within 
that gridded area is not missed. 

Near-surface soil samples should be analyzed for vocs 
in areas of known source terms such as near trailer J-
13-3 and associated drainlines. 

Discrete sampling should be conducted at the known 
location of the former 6 ft diameter hole to verify the 
absence of contaminants. 

6.4.5.1p3 The number of soil samples to be taken should represent 
a specified confidence level that contamination within 
that gridded area is not missed. 

6.4.5.2 Is the depth of accumulated materials within these 
sumps known? Just because "the sump holes were open 
when (and if) discharges were made to them" may not 
indicate that stratification of materials did not occur 
to some extent. Sumps may contain stratified layers of 
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6.4.5.4 

6.5.1p2 

6.5.3p1 

6.5.4p1 

b16.5.5 

6.6.4 

6.6.4p4 

app E 
tE-6 

f6.6-3 

grain sizes, particularly clay sized materials which 
may impede migration of contaminates to the bottom of 
the sumps. This section needs clarification. 

It is recommended that a statistically significant 
number of samples be taken to verify the absence of 
PCBs. 

In the sentence "migration pathway at Area 5 11 , should 
this be Area 10? 

What potential contaminant sources exist within the 
experimental chamber? It is not clear if the source 
terms mentioned, materials that may have ended up at 
the bottom of the shafts, are the same as in the 
chamber. Is the calibration chamber unit the same as 
the experimental chamber? 

In the sentence, "is not present in Area 11", should 
this be Area 10? 

Explain the rational for this assumption. 

It is recommended that near-surface soil samples be 
analyzed for vocs in areas with known source term such 
as the Bottle House. 

Has soil deposition occurred over Area 12 since 1961? 
What impact, if any, would this have on rad survey 
results? 

NFA recommendations should not be based on screening 
results. It is recommended that a statistically 
significant number of samples be taken to verify the 
absence of PCBs. 

QA/QC samples are not indicated for SVOC. 

It is recommended that at least one sample be taken 
near A411(9) to verify the absence of contamination. 

It is suggested that the rad survey area be extended at 
least 5 feet south of the discolored soil area. 

It is unclear from Table E-6 which samples are at which 
locations, the number of samples shown in this figure 
do not equal those in the table. Please clarify. 
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f7.2-all These figures lack scale and north arrow. 

t7.3-1 This table is misleading; as mentioned in Table 7.3-2, 
Area 1 had only 19 samples for Pu-238 not 34 as 
indicated in this table. A more comprehensive table 
could be constructed or a notation explaining this 
added. 

7.3.5p3 At what depths were these (1987) soil samples 
collected? 

f7.3-1 It is recommended that concentrations detected be shown 
for each location. 

7.4.1p2 The 100 year time frame should not be the objective for 
the data needs at this site. 

7.4.1p9 The statement, "deep groundwater and surface water at 
TA-49 has been monitored for over 30 years with no 
indication of water contamination, except in Core Hole 
2 11 is based on 3 main aquifer wells which are not 
ideally located to monitor source terms. Area 1 is the 
only hydronuclear shaft area that has three wells 
downgradient. Based on direction of ground water flow, 
source contamination from Area 1 is not in direct line 
with DT-SA, DT-10 or DT-9. This sentence presumes that 
monitoring wells are in place to detect contamination. 
It is recommended that a more concise statement be 
made. 

7.4.2b1 The list of indicator analytes appears adequate with 
the exception of VOCs in areas of known significant 
use. 

f7.5-1 

f7.5-2 

It is recommended that at least two 10 foot boreholes 
be drilled to characterize the subsurface. Table 7.3-2 
shows that Cs-137 was detected in vegetation samples 
and numerous soil samples were above background levels. 
Is this an instrumentation problem, the result of 
fallout contamination (hence these values would be no 
larger than background), or does the data from the 1987 
A411 survey suggests possible subsurface contamination? 

The proposed lateral borehole is included in Phase I 
rather than Phase II as indicated in this figure. 

It is recommended that a 10 and 150 foot corehole be 
drilled in Area 2B since shafts that contain shots with 
Pu and U do exist there. 
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f7.5-4 

7.6.4.3 

7.6.6 

The surface soil sampling locations do not reflect the 
Pu shot shafts concentrated in the northeast corner of 
Area 2B. Should surface soil samples be situated over 
the shaft locations that contain shot with Pu, U or 
tracer. 

It is recommended that at least two 10 foot boreholes 
be drilled to characterize the subsurface. See comment 
f7. 5-1. 

Explain rational for proposing a 700 ft vertical 
borehole at Area 1 and not at Areas 2B and 4. 

Explain rational for proposing a lateral borehole at 
Area 1 and not at Areas 2B and 4. 

SWMU Proposed For No Further Action 

8.4 It is recommended that the sentence "HE residuals at a 
depth of about 4 ft are the only credible contaminants, 
and these should have been degraded substantially by 
natural processes in the three decades since the area 
was used" be omitted. 

SECTION 2, NON-HSWA ISSUES 

Key Comments 

1. Has soil deposition occurred over areas of concern 
since 1961? What impact, if any, would this have on 
rad survey results? 

Specific comments 

6.2.5.1p1 How was the value of 90% arrived at for the area to be 
covered by rad survey? 

6.3.3b2 

f6.3-7 

When tripod detection methods are used in rad surveys 
it is necessary to specify the node spacing to be used. 

What criteria is used to determine which 10% of the 
total area is chosen not to be surveyed? 

The rad survey area can not be seen in this figure. 
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f7.5-1 The rad survey area can not be seen 

f7.5-2 It is suggested that the rad survey 
locations to be sampled. 

f7.5-3 The rad survey area can not be seen 

f7.5-4 The rad survey area can not be seen 

SWMU Proposed For No Further Action 

in this figure. 

area include all 

in this figure. 

in this figure. 

8.6 It is suggested that staging and drainage control areas 
have rad surveys conducted to verify lack of 
contamination. 




