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MEMORANDUM 

TO: Steve Alexander, RCRA Program Manager 

THROUGH: Bruce Swanton, POC 
AIP DOE/LANL 

FROM: Teri D. Davis 
LANL/DOE Oversight Program 

DATE: August 29, 1993 

SUBJECT: Comments on LANL's May 1992, Operable Unit 1144 RFI Work 
Plan 

The Hazardous and Radioactive Materials Bureau (HRMB) Agreement 
in Principle (AIP) personnel have completed their review of the 
Operable Unit (OU) 1144 RCRA Facility Investigation (RFI) Work 
Plan. The following memo is divided into two sections. Section 
1 contains technical comments and recommendations on Hazardous 
and Solid Waste Amendment (HSWA) issues. The AIP program is 
submitting these HWSA-related comments and technical 
recommendations to the HRMB's RCRA Permitting, Enforcement and 
Technical Compliance Programs because of eventual New Mexico HSWA 
authorization. Section 2 contains comments concerning non-HSWA 
issues and is provided in this memo for the sake of completeness 
of the Work Plan review. These non-HSWA issues are not specific 
to the RCRA regulations. 

SECTION 1, HSWA-RELATED ISSUES 

General Comments 

1. Differentiation between field lab and laboratory 
measurements is not made in Appendix E tables (see Appendix 
E, Table E-2(b)). The number of samples intended for field 
lab analysis should be indicated on these Appendix E tables. 

2. The totals for laboratory measurements (e.g. U, Pu, metals 
and SVOC) do not equal the number of boxes marked in most of 
the Appendix E tables (see Appendix E, Table E-2(b)). This 
inconsistency should be corrected. 

3. The level of QA/QC available for all analytical procedures 
using the mobile lab is not clearly stated. Clarification 
is needed concerning the limit of detection and QA levels 
attainable for individual constituents using the mobile lab. 
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Specific Comments 

1. [E.1.5p3] The contaminant pathways of immediate concern 
should also include surface water and air pathways based on 
known surface contamination at Area 2 and Area 11. 

The transport mechanisms for subsurface contaminant 
migration are not well understood. Figure B-8 in Appendix B 
shows that a concealed fault may exist in close proximity to 
the experimental shafts. Given the nature and quantities of 
contaminants present in the subsurface, the potential for 
groundwater pathways should be of more immediate concern. 

2. [E.1.5.p4] Evaluation of potential risk at a site proposed 
for permanent disposal of RCRA metals or mixed-waste should 
be based on the possibility of transfer of contaminants 
(e.g. Pu, U(235) to the environment over the life of the 
contaminants rather than for a period of 100 years. This 
evaluation should consider elements such as seismic hazard 
effects, cliff retreat rates, surficial erosion, and 
possible eventual vadose zone transport to zones of 
saturation (perched or main aquifer) . 

With regard to the extremely long-lived isotopes in the MDA 
and the uncertainty of continued DOE site control over this 
time period, this land use scenario may not be appropriate 
based on the nature of contaminants present. 

3. [E.2.2] Some mention of QA/QC should be included in this 
section. 

4. [3.2.6] "Likewise, measurable surface contamination 
attributable to TA-49 has never been found beyond the TA-49 
boundary." What sampling has been done to confirm this 
statement? 

5. [3.4.2p1] "Surface water and air pathways are not of 
immediate concern because the majority of TA-49 contaminants 
are buried in shafts." Landfill 47-004 is next to Water 
Canyon and Area 11 contains a leachfield and has soil 
contamination in nearby drainages. Please clarify the above 
apparent inconsistency. 

6. [4.4.3.2,fl.4-3] Contour lines should not be drawn using 
different types of data (eg. production well screen 
intervals are different than test well screen lengths). 
Contouring this type of data may lead to significant error 
in flow direction interpretation. 
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7. [4.4.3.2p1] "The groundwater pathway is not likely to be 
important at the TA-49 OU over the 100 year time period 
assumed for institutional control". See Specific Comment 
#2. 

8. [4.4.3.2p6] Flow velocity "is approximately 345ft/hr." 
Should this be 345 ft/yr? 

9. [4.4.3.3p6] Calculated ground water age is stated to be ">50 
yrs (piston-flow model)"; Table 4.4-4 indicates >15 yrs. 
Please clarify. 

:a. [6.2.1b2] Does the statement "there are no aquifers known or 
expected in the area" refer specifically to perched 
aquifers? Please clarify. 

11. [6.2.1p3] "The likelihood for significant impact to public 
health or the environment from Area 11 contaminants is 
minimal over the assumed institutional time frame of 100 
yr." See Specific Comment #2). 

12. [6.2.1t6.2-1] The method (SW 8270) listed in Table 6.2-1 is 
different than the method listed in Appendix E-2(b) ($W 
8240) for svoc analysis. This is the case for all Appendix 
tables vs tables in text. The method listed in SW 846 for 
SVOC is 8270; SW 8240 is for VOC. Please specify which 
method is to be used. 

13. [6.2.2p8] What is the depth of top and bottom of the 
leachfield? If these data are unknown, it seems 
inappropriate at this time to specify the exact depth that 
will be sampled. 

14. [6.2.4] Decision Question: "Given the contamination levels 
and site properties, are runoff and infiltration significant 
transport mechanisms for the leachfield?" The above 
decision question should also include airborne dispersal to 
be considered as a significant transport mechanism. 

15. [6.2.5.1p2] It is unclear how many surface soil samples are 
to be taken when comparing Table 6.2-1, Table E-2(a), Figure 
6.2-5 and the text: "a 20- by -20ft mesh square grid over 
the leachfield area, as indicated in Figure 6.2-5". If a 
specific number of additional samples have been included in 
the total number of samples reported, this value should be 
specified. 

16. [6.2.5.4] One surface soil sample cannot be s~atistically 
significant. Please clarify. 
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17. [6.2.5-5] There is no mention of the four surface soil 
samples shown in Figure 6.2-5 in the text. 

18. [6.3.2.4p2] Were all of the "salvage materials" disposed of 
elsewhere? 

19. [6.3.4.1p2] Specify what type of sampling is to be conducted 
(e.g. surface soil). 

20. [6.3.4.2.p1] Will the five-foot sections from boreholes be 
composites or will discrete samples be taken from some 
interval within the section? Will this apply to all such 
sampling? 

21. [6.3.4.2p1] If hot spots are located it is recommended that 
the same procedure as described for the open 
burning/landfill area be followed. 

22. [6.3.4.2p2] Why are only the lowest 5 ft of the small 
landfills to be sampled? Is the depth of the landfills 
known? What is the rationale for this sampling plan? 

23. [6.3.4.3] The number of s6il samples to be tak~n should 
represent a specified confidence level that contamination 
within that gridded area is not missed. 

24. [6.4.5] Near-surface soil samples should be analyzed for 
vocs in areas of known source terms such as near trailer J-
13-3 and associated drainlines. 

Discrete sampling should be conducted at the known location 
of the former 6 ft diameter hole to "verify the absence of 
contaminants". 

25. [6.4.5.1p3] See Specific Comment #23. 

26. [6.4.5.2] Is the depth of accumulated materials within these 
sumps known? Just because "the sump holes were open when 
(and if) discharges were made to them" may not indicate that 
stratification of materials did not occur to some extent. 
Sumps may contain stratified layers of grain sizes, 
particularly clay sized materials which may impede migration 
of contaminants to the bottom of the sumps. This section 
needs clarification. 
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27. [6.4.5.4] NFA recommendations should not be based on Level I 
or II screening data. It is recommended that a 
statistically significant number of samples be taken to 
"verify the absence of PCBs". 

28. [6.5.1p2] In the sentence "migration pathway at Area 5", 
should this be Area 10? 

29. [6.5.3p1] What potential contaminant sources exist within 
the experimental chamber? It is not clear if the source 
terms mentioned (materials that may have ended up at the 
bottom of the shafts) are the same as in the chamber. Is the 
calibration chamber unit the same as the experimental 
chamber? 

30. [6.5.4p1] With reference to the sentence, "is not present in 
Area 11", should this be Area 10? 

31. [b1.6.5.5] Explain the rationale for this assumption. 

32. [6.6.4] It is recommended that near-surface soil samples be 
analyzed for VOCs in areas with known source term such as 
the Bottle House. 

33. [6.6.4p4] NFA recommendations should not oe based on 
screening results. The use of low confidence data (Quality 
Assurance (QA)/Quality Control(QC) Level II) is not adequate 
for use as a basis for NFA recommendations. This issue 
should be discussed with the appropriate stakeholders. 

34. [app E.tE-6] QA/QC samples should be indicated for SVOC. 

35. [f6.6-3] It is recommended that at least one sample be taken 
near A411(9} to "verify the absence of contamination". 

Based upon topography, it is suggested that the radiological 
survey area be extended at least 5 feet south of the 
discolored soil area. 

It is unclear from Table E-6 which samples are at which 
locations. The number of samples shown in this figure do not 
equal those in the table. Please clarify. 

36. [7.0] Maps should be prepared that indicate the locations of 
the experimental shafts in relation to the proposed RFI 
sampling locations. 

It is suggested that the results from the A411 sampling 
event be plotted on the Phase I RFI soil sampling and 
borehole location figures for comparison. · 
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37. [f7.2-all] These figures lack scale and north arrow. 

38. [t7.3-1] This table is misleadingi as mentioned in Table 
7.3-2, Area 1 had only 19 samples for Pu-238 not 34 as 
indicated in this table. A more comprehensive table could 
be constructed or a notation explaining this difference. 

39. [7.3.5p3] At what depths were these (1987) soil samples 
collected? 

40. [f7.3-1] It is recommended that concentrations detected be 
shown for each location. 

41. [7.4.1p9] The statement, "deep groundwater and surface water 
at TA-49 has been monitored for over 30 years with no 
indication of water contamination, except in Core Hole 2 11 is 
based on 3 main aquifer wells which may not be ideally 
located to monitor source terrr.s. Area 1 is the only 
hydronuclear shaft area that may have three wells 
downgradient(DT-5A, DT-9, DT-10). The above statement 
should either be retracted or modified to fit the known 
physical conditions. 

42. [7.4.2b1] See ~pecific Comment #32. 

43. [f7.5-1] It is recommended that at least two 10 foot 
boreholes be drilled to characterize the subsurface. Table 
7.3-2 shows that Cs-137 was detected in vegetation samples. 
Table 7.3-2 also shows that numerous soil samples were above 
background levels. Is this an instrumentation problem, the 
result of fallout contamination (hence these values would be 
no larger than background) , or do the data from the 1987 
A411 survey suggest possible subsurface contamination? 
Please clarify. 

44. [f7.5-2] It is recommended that a 10 foot and 150 foot 
corehole be drilled in Area 2B. Shaft areas that contain 
shots with Pu and U should be characterized individually due 
to the potential for subsurface variability (fractures, 
surge deposits, etc.). 

Surface soil sampling locations do not reflect the Pu shot 
shafts concentrated in the northeast corner of Area 2B. 
Surface soil samples should be located as to characterize 
the areas near the shafts. 

45. [f7.5-4] It is recommended.that at least two 10 foot 
boreholes be drilled to characterize the subsurface. See 
Specific Comment #43. 
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46. [7.6.4.3] Explain the rationale for proposing a 700 ft 
vertical borehole at Area 1 and not at Areas 2B and 4. 

47. [7.6.6] Explain the rationale for proposing a lateral 
borehole at Area 1 and not at Areas 2B and 4. 

48. It is suggested that all angled (lateral) boreholes proposed 
in areas associated with either liquid PRS or suspected 
perched aquifers, be completed as monitoring wells (soil­
gas, moisture probe, etc.) This action should increase the 
efficiency of the RFI and provide valuable data which can be 
used to evaluate risk-based remedial selections for these 
MDAs. 

Sl~ Proposed For No Further Action 

49. [8.4] Research has shown that the lack of humic material and 
nutrients in the soil will greatly retard degradation of HE. 
The degradation of HE over 30 years at LANL is in question 
and should not be used as a criteria for NFA. 

50. [8.5] A reconnaissance of the "borrow pits"· should be 
conducted prior to recommending this site for NFA. 

51. In general, a tour of NFA sites and possibly supplemental 
archival data will be necessary before NMED/AIP can comment 
on the adequacy of NFA recommendations. Observations made at 
NFA sites by AIP staff will be reported to HRMB as an 
addendum to this review. 

SECTION 2, NON-HSWA ISSUES 

General Comments 

1. Has soil deposition occurred over areas of concern since 
1961? What impact, if any, would this have on the 
radiological survey results? 

Specific Comments 

1. [6.2.5.1pl] How was the value of 90% arrived at for the area 
to be covered by the radiological survey? 

When tripod detection methods are used in radiological 
surveys, the node spacing should be specified. 
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3. [f6.3-7] The radiological survey area cannot be seen in this 
figure. 

4. [f7.5-1] The radiological survey area cannot be seen in this 
figure. 

5. [f7.5-2] It is suggested that the radiological survey area 
include all locations to be sampled. 

6. [f7.5-3] The radiological survey area cannot be seen in this 
figure. 

7. [f7.5-4] The radiological-survey area cannot be seen in this 
figure. 

St~ Proposed For No Further Action 

8. [8.5] Radiological surveys of the "borrow pits" should be 
conducted prior to recommending this site for NFA. 

9. [8.6] Radiological surveys should be conducted at the 
staging and drainage control areas to "verify lack of 
contamination". 




