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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 


November 2, 1992 

Mr. Robert Chase 
Chief, Risk Management Office 
Department of the Army 
U.S. Army Laboratory Command 
Materials Technology Laboratory 
Watertown, Massachusetts 02172-0001 

Dear Mr. Chase: 

Thank you for your letter of October 26, 1992. As we understand from your letter and a 
telephone conversation of October 28, 1992, your facility is undergoing a 
decommissioning and you need to classify the regulatory status of some 
beryllium-contaminated equipment for waste disposal. Based on your description of the 
two categories ofwastes generated at your facility, we conclude neither meets the 
definition of a listed hazardous waste. Our rationale for this conclusion is described 
below. 

In your Category 1 scenario, two glove boxes became contaminated with beryllium 
metal powder that was then used to form metal alloys. The wastes found in the glove 
boxes or the contaminated glove boxes themselves are not considered a listed waste. The 
POlS listing in 40 CFR 261.33(e) (beryllium dust) only applies to the powdered metal 
when disposed of unused. The powdered beryllium in this case has been used (when 
processed in the glove boxes), so the residuals formed after use (your Category 1 
equipment) do not meet the listing description. 

In your Category 2 scenario, beryllium particles are found on metal machining 
equipment as well as filters, cyclones, and blowers connected to a vacuum exhaust 
system. The beryllium residue was created by the machining of solid beryllium metal 
and beryllium alloys. 

In this instance, the beryllium found on the machining equipment and air exhaust system 
is not considered a listed hazardous waste. The listing in §261.33(e) applies to beryllium 
dust that is an unused commercial chemical product, not beryllium particles created in 
normal machining operations (unless the purpose of the operation is to create the 
beryllium dust or powder as a commercial chemical product). 

Please note that if any of the above mentioned wastes exhibit a characteristic of 
hazardous waste described in 40 CFR 261.20 - 261.24 (ignitability, corrosivity, 
reactivity, or toxicity characteristic), the waste(s) may still be considered hazardous 
wastes. In addition, you should be aware that the State ofMassachusetts may have 
regulations for the waste(s) more stringent than those of the Federal government. Please 
contact the State to find out if the State's definitions are different from those ofEPA. 

Thank you for your inquiry. If you have any additional questions on this topic, please 
contact Ron Josephson of my staff at (202) 260-6715. 
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. Sincerely, 

Rick Brandes 

Chief 

Waste Identification Branch 


DEPARTMENT OF THE ARMY 

U.S. ARMY LABORATORY COMMAND 


MATERIALS TECHNOLOGY LABORATORY 

WATERTOWN, MASSACHUSETTES 02172-0001 


October 26, 1992 

Headquarters, Environmental Protection Agency 

ATTENTION: MR, RICK BRANDES, OS-333 

CHIEF, WASTE IDENTIFICATION BRANCH 

CHARACTERIZATION & ASSESSMENT DIVISION 

401 M STREET, SW 

WASHINGTON, D.C. 20460 


Dear Mr. Brandes, 

The U.S. Army Materials Technology Laboratory located in Watertown, Massachusetts 
is undergoing decommissioning in accordance with the requirements of the U.S. Nuclear 
Regulatory Commission, in order to meet the requirements of the Base Closure and 
Realignment Act of 1988. The installation is scheduled for closure by September 1995 
and is working to comply with the Low-Level Waste Policy Act of 1985 as part of the 
closure decommissioning effort. We request your affirmation of our classification of 
some beryllium contaminated equipment for waste disposal as soon as possible. We need 
to dispose of the equipment in early November in order to adhere to our schedule for 
disposal of all radioactive waste by end December 1992. 

The equipment in question is divided into two categories for discussion here. Category 1 
consists of two glove boxes and a vacuum exhaust system. The beryllium was deposited 
on this equipment by mixing of chemical product beryllium in glove boxes to form metal 
alloys. Category 2 consists of approximately twenty pieces of metal machining 
equipment also connected to the exhaust system. The beryllium was deposited on 
equipment in Category 2 by machining solid metallic metals of beryllium and beryllium 
alloys. Equipment in each category is contaminated with beryllium and other metals, 
including depleted uranium. The depleted uranium causes the equipment to be classified 
as low-level radioactive waste. 

Equipment in each category was connected to a vacuum exhaust system. The vacuum 
lines lead to cyclone separators, filter, and blowers on the third (top) floor of the building 
and filtered air exhausted through the roof. 

We have classified the equipment in Category 1 as a mixed waste based on the presence 
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. of depleted uranium and the virgin beryllium powder from the chemical process 
(hazardous waste code P015). 

We classified the equipment in Category 2 as non-hazardous, low-level radioactive 

waste. We made this classification on the basis that the beryllium on the equipment in 

Category2 is in the form metal turnings, fine particles and dust from the machining 

activity, therefore a process waste. The finest particles were processed through the 

exhaust system. 


We considered the beryllium turnings and particles created during machining of the 
metals to be non-reactive and non-ignitable since the residues were generated in an open 
atmosphere where the residue oxidized on the surface of the equipment. In addition, the 
diameter of the beryllium residue created during the machining process are not of a 
concentration large enough to create an explosion. We, therefore consider the beryllium 
particles on the equipment to be neither a reactive, ignitable or listed hazardous waste. 

We are enclosing correspondence between the U.S. Department of Energy (DOE) and 
one of their contractors, Brush Wellman Inc., that describes a similar situation where 
DOE investigated the listing of beryllium as a listed hazardous waste. In this 
correspondence, Brush Wellman Inc. questioned the classification ofberyllium waste 
generated from processes involving metallic beryllium as being a PO 15 listed hazardous 
waste as defined in 40 CFR 261.22. The Brush Wellman letter dated September 10, 1990 
states that they confirmed with EPA, Waste Characterization Branch, that the term 
"Beryllium" is a misprint in the regulations and should be described as "Beryllium dust". 
We request you reaffirm this conclusion for the purposes of giving us a clear 
understanding of this issue. 

If at all possible, please provide your affirmations on this issue by October 31, 1992. We 
are in need of as much planning and organization prior to the waste shipments by the 
beginning of November. Your assistance in this matter is greatly appreciated. 

Sincerely yours, 

Robert Chase 

Chief, Risk Management Office 


FaxBack # 11706 
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