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WASTE , 

Dear Mr. Ferraiuolo: 

This letter is in response to your letter to Debby Brinkerhoff, New Mexico Environment 
Department (NMED) Hazardous Waste Bureau (HWB) Compliance and Technical Program 
Manager, dated March 4, 2002, asking ifNMED requires Toxicity Characteristic Leaching 
Procedure (TCLP) testing of a manufactured gas' plant (MGP) remediation waste stream to 
determine whether or not the waste is regulated as a hazardous waste, under the Resource 
Conservation and Recovery Act (RCRA) and the New Mexico Hazardous Waste Act (HWA), 
due to the toxicity characteristic as defined at 20.4.1.200 N~fAC (incorporating 40 C.F .R. § 
261.24). 

The United States Environmental Protection Agency (EPA) recently issued a fmal rule revising 
40 C.F .R. § 261.24 to exempt MGP waste from the TCLP testing requirement. ( 49 FR 11251, 
effective March 13, 2002). The EPA revision is in response to a decision by the United States 
Court of Appeals for the District of Columbia Circuit, holding that EPA cannot require that MGP 
waste be subject to TCLP testing requirements, because EPA did not provide evidence that MGP 
waste is ever disposed of in landfills. (Association of Battery Recyclers v. EPA, 208 F.3rd 1047 
(2000)). 

NMED has determined that the MGP TCLP exemption is effective and binding in New Mexico, 
Therefore, NMED cannot require that the MGP remediation waste stream in question be tested 
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by TCLP to determine if the waste is regulated under RCRA and the HW A because the waste 
exhibits the characteristic oftoxicity under 20.4.1.200 NMAC (incorporating 40 C.P.R.§ 
261.24). 

The MGP TCLP exemption applies only to the determination of the toxicity characteristic. PNM 
remains responsible for determining if the MGP waste stream in question is regulated under 
RCRA and the HW A for any other reason, including as a listed waste or other characteristic 
waste under 20.4.1.200 NMAC (incorporating 40 C.F.R. Part 261). In order for the MGP waste 
stream in question to continue to qualify for the MGP TCLP exemption, NMED requires that 
PNM notify NMED of the final disposition of the waste prior to its final disposition. If the waste 
is disposed of on land at any time, including after treatment, then the MGP TCLP exemption will 
not apply, and NMED requires that PNM determine if the waste exhibits the characteristic of 
toxicity under 20.4.1.200 NMAC (incorporating 40 C.P.R.§ 261.24) and is therefore regulated 
under RCRA and the HW A. PNM must notify NMED of the results of that determination prior 
to disposal of the waste. 

If you have any questions\9,r need additional information please contact me at 505-428-2528. 
\' 

Sincerely, 

,~J4 ti?J~1/ 
Debby Brink!erhoff v/ 

/ 

Program Manager / 
Compliance & Technical Assistance Program 

cc: James Bearzi, HWB 
John Kieling, HWB 
David Co brain, HWB 
L. King, EPA 6PD-N 


