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RE: CONTAINED-IN DETERMINATION FOR PURGE WATER FROM 
SAMPLING OF GROUND WATER MONITORING WELLS 

Dear Mr. Paulsen: 

The Hazardous Waste Bureau (HWB) has reviewed your request to discharge purge water to the 
ground at the locations of ground water monitoring wells during sampling activities. The wells 
covered under this request include three existing and three future Philips Semiconductor 
monitoring wells (MW-1, MW-2, MW-4, MW-5, MW-6, and MW-7) and eight City of 
Albuquerque wells (NCLF-2, NCLF-3,NCLF-4, NCLF-5, NCLF-6, NCLF-7, NCLF-8, and 
NCLF-9). Under RCRA, a determination under the "contained-in" policy will allow for this 
discharge. However, this determination is dependent upon the determination by the NMED 
Ground Water Quality Bureau (GWQB) that no discharge plan is required in response to a 
Notice of Intent (NO I) to dispose of the water in this manner, and this letter does not 
constitute approval of this activity without the accompanying determination from GWQB. 
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Under the contained-in policy, HWB has the discretion to make a case-specific "contained-in" 
determination that the environmental media need not be managed as hazardous waste if the 
hazardous constituents in the media are below health-based levels for direct exposure to the 
media and the media does not exhibit a characteristic. After reviewing the facility sampling data 
and following US EPA guidance for "contained-in" determinations, HWB has determined that 
the purge water generated will not need to be handled as hazardous waste as long as the 
concentration of tetrachloroethylene (PCE) remains under the WQCC standard of 20 Jlg/L. The 
only hazardous constituent of concern detected consistently above drinking water standards in the 
samples from these wells is tetrachloroethylene (PCE). The concentrations of 
tetrachloroethylene (PCE) in the purge water from the sampling results from the wells for the last 
16 quarters range from less than 1 Jlg/L to 11 Jlg!L. These concentrations do not represent an 
excess risk based on potential direct exposure to the purge water by individuals conducting the 
sampling or other potential receptors at the site. Development water and purge water from the 
future wells is included provided that analysis of development water and initial sampling water 
from these wells show that the concentrations of tetrachloroethylene (PCE) in these wells are 
also below the WQCC standard of 20 Jlg/L. 

This contained-in determination is limited to the contaminated environmental media that 
is generated as a result of these sampling and well development activities. Although this 
letter is not a determination of whether land disposal restrictions would apply to this 
purge water, the reported maximum concentrations to date are also below the land 
disposal restrictions (LDR) treatment standard of 56 Jlg/L in wastewater given in 40 CFR 
268.48, therefore additional treatment prior to land disposal is not required. If you have 
any questions regarding this matter, please call me at (505) 827-1557. 

Sincerely, 

Kirby S. Olson 
Environmental Specialist 
Hazardous Waste Bureau 
KSO:kso 

cc: Stephanie Kruse, Supervisor, HWB 
John Kieling, Program Manager, HWB 
James P. Bearzi, Chief, HWB 
Susan von Gonten, GWQB 


