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BRUCE KING 
GOVERNOR 

June 23, 1994 

Ms. Denise Gelston 

State of New Mexico 
ENVIRONMENT DEPARTMENT 

Harold Runnels Building 
1190 St. Francis Drive, P.O. Box 26110 

Santa Fe, New Mexico 87502 
(505) 827-2850 

S.M. Stoller Corporation 
5700 Flatiron Parkway 
Boulder, Colorado 80301 

RE: RESPONSES/COMMENTS TO STOLLER QUESTIONS ON THE GANDY 
LANDFILL PROJECT 

Dear Ms. Gelston: 

JUDITH M. ESPINOSA 
SECRETARY 

RON CURRY 
DEPUTY SECRETARY 

The Hazardous and Radioactive Materials Bureau (HRMB) of the New 
Mexico Environment Department (NMED) has examined the questions 
you faxed to us. the following are the responses from HRMB. 
These responses and comments are preliminary in nature based upon 
currently available information or knowledge. The question 
numbers in bold print below correspond to the number of the 
enclosed questions found on the list of questions that you faxed 
to us on June 6, 1994. 

Question 1: All new hazardous waste landfills constructed after 
1992 are required to have two or more liners and a leachate 
collection and removal system above and between such liners. In 
anticipation of your Question 3, if there is to be an exemption 
or waiver from groundwater monitoring, HRMB would be very 
interested in a monitoring system within the immediately 
underlying and adjacent vadose zone, capable of detecting lateral 
and vertical migration of any hazardous constituents from the 
landfill. From a conservative standpoint, HRMB would use the 
double liner and leachate collection and removal regulatory 
requirements [40 CFR 264.301(c)] as the "point of departure" when 
evaluating any request for an exemption. 

Question 2: The answer to all questions is yes, you are required 
to actress all questions under this title. In addition: 

a) Even if HRMB approves of an exemption from the double liner 
and leachate collection and removal requirement, an alternate 
de~;ign will be required in compliance with HWMR-7, Part V, 4 0 CFR 
§264.301(d). Therefore, an "Action Leakage Rate" [§264.302] 
would have to be addressed and stipulated in the Part B permit 
application. [NOTE: Action Leakage Rate = Maximum design flow. 
rate that the leak detection system can remove without the fluid 
head on the bottom liner exceeding l foot; §264.302(a)]. 
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b) Because a liner system will~ be required [§264.301(d)], an 
approved "response action plan" must be addressed [§264.304]. 

c) A "Construction Quality Assurance Plan'' [§264.19] is 
appropriate because a liner system, conforming to the 
requirements of §§264.301(c) or (d) for landfills, may be 
required. 

Question 3: HRMB understands, from previous information that the 
facility will not receive bulk or non-containerized liquids for 
disposal. An exemption to groundwater monitoring may be possible 
(and must be proposed with detailed explanation by the facility), 
in general, if the facility does not plan to dispose of liquid 
waste (which could possibly be a significant component of 
recharge to groundwater), and has double liners, leachate 
collection systems above and between the liners. 

Question 4: No response required. 

Question 5: Regarding the regulatory requirement 
[§270.14 (b) (11) (iii)] for identification of the 100-year 
floodplain, HRMB would require that you use topographic maps and 
calculations to determine the overbank flow area discharge 
capacity of the nearest surface water or drainage features (i.e. 
either a stream, river, or arroyo). Additional useful tools may 
include aerial and surface photos, and any archival/historical 
data relating to rainfall and/or flooding events. The calculated 
overbank flow area discharge capacity of the nearest drainage 
feature should serve to demonstrate that the Gandy landfill 
location is above the 100-year flood plain. A Federal Insurance 
Administration flood plain map is not required for the 
calculations to be performed. 

Question 6: Modeling will be needed to support the regulatory 
evaluation of the technical validity of the Part B permit 
application. Since the facility is already considering the use 
of modeling (see Question 12), this question has already been 
answered. The objective of modeling, in keeping with currently 
available EPA guidance, should probably be to determine the time 
of travel (TOT) for a contaminant in fluid to migrate a certain 
diE tance (e.g. TOT100 ) either laterally or vertically. 

Question 7: HRMB cannot currently provide specific advice on the 
question of how to model a contaminant release. A conservative 
approach, however, is recommended. An example might be a 
continuous leak from the leachate collection system (constant 
head) in which the only barrier to fluid and contaminant 
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migration is any geological liner (e.g. compacted clay liner) and 
the subsurface soils. Without a liner you would expect more than 
one point of hazardous waste release. 

Question 8: It is HRMB's understanding, based upon EPA guidance, 
that a typical period of interest for the modeling simulation is 
100 years. 

Question 9: The facility should adopt a conservative approach. 
The facility should provide information, as part of the model 
selection process, with your rationale for the specific choice, 
to enable HRMB to determine if wastes might migrate vertically or 
laterally from the landfill in the fluid and/or vapor phase(s). 
With respect to modeling of individual contaminants in waste 
mixtures, HRMB again recommends the conservative approach: 
modeling using the hazardous constituent(s) which may be most 
mobile in the unsaturated zone. 

Question 10: HRMB understands the necessity of concurrence upon 
an adequate geological model prior to determination of an 
appropriate contaminant transport model. The geological model, 
therefore, should be based upon site-specific geological (and 
possibly geotechnical) data. HRMB agrees that a geological model 
may have to be evaluated and accepted prior to contaminant 
transport model selection and implementation (phased approach) . 

Question 11: HRMB does not currently have examples of acceptable 
modeling studies related to hazardous waste disposal facilities. 

Question 12: HRMB does not currently have a preference. The 
facility will have to provide the rationale for proposing a 
particular model. HRMB will adhere to EPA guidance, however, 
which suggests the following criteria for model selection: 

a) Facility should be familiar with operation of appropriate 
code. 
b) Data required by code must be available. 
c) Code should be applicable to specific problem. 
d) Code should be acceptable and documentable. 

If facility is considering the use of the SUTRA or VS2DT codes, 
facility must ensure that the above criteria are taken into 
account and that HRMB becomes familiarized with the code. 

Question 13: 40 CFR 270.10(j) is addressing the "risk'' aspect 
related to a possible release from the landfill. HRMB does not 
have any guidance, per se, but does not believe this requires an 
extensive risk characterization. The citation appears to be 
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reasonably self explanatory. 

Question 14: HRMB would like to review and comment upon any and 
all soil boring/coring programs planned. In addition to drill 
hole density, this review would also be conducted upon types of 
sampling and logging for geological characterization, 
geotechnical samples, and environmental background samples (i.e. 
an adequate site characterization must be ensured). 

Question 15: HRMB may require copies of all data related to the 
geological/geotechnical site investigation, although summary 
tables may be appropriate in some cases. Additionally, prior to 
conducting the downhole geophysical surveys, HRMB would like the 
opportunity to review the types and purposes of the proposed 
downhole logging. Both geophysical logs and lithological sheets 
would be preferred. 

Question 16: HRMB would like the opportunity to review the 
proposed types of geotechnical analyses to determine their 
applicability. HRMB understands that in-situ analyses are 
generally preferable to laboratory analyses, but that certain 
analyses (e.g. grain size analysis) can only be conducted in the 
laboratory. 

Question 17: HRMB does not currently require splits of any drill 
cuttings or cores collected at the facility. These materials, 
however, should be available (i.e. archived) for examination at 
the facility. Color photographic documentation of cutting and 
cores (correlated with geophysical and geological logs) would be 
appropriate. 

If you have further questions regarding any of the above 
questions you may contact Mr. Cornelius Amindyas of my staff at 
(505) 837-4308. 

Sincerely, 

~~~~-4~ 
Barbara Hoditschek, Manager 
RCRA Permits Program 
Hazardous and Radioactive Materials Bureau 

Enclosure 

cc: Benito Garcia, Chief, HRMB 


