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Nr. Robert H. Neill 
Dire,tor. lnvironment1l lvaluatlon Group 
320 I. Marcy Street 
P.O. lox. 968 
Santa Pe, New Mexico 87503 

Dear Mr. Neill i 

"""""'> ~""",....,. ""' .... ' ' 
.~~~: ,',/t~ 4 .t ·j _: . 

I : • 

1Thls ls ln response to your letter of July '• 1~86 1 
re~uostlns replies to some ~ucstlons you have on the Wost• 
Isolation Pilot Plant (WIPP) and ·the plans of the Department 
of Enerfy (DOE) to show Complianc~ wlth the Environmental 
Protect on Agency's (EPA) standards for the management and 
cli•p&••l of hteh-J,,v~1 (1.U.W) and trAn11turanfe (TRU) ... aatea. 

In general, the ~esponsca to your quesilons revolve around 
the def 1 ni tions of "storage" and "disposal" as al ven In 40 CFll 
171 o~~'lu»~ 191.oz (k) •nd (1), rc~p~G\lYolt• D~rlna &ho &l•o 
that DOE ls using,tbe WIPP as• pilot project experlaent vlth 
full capability to ro•dily retrieve such waste we would 
'onslclcr the af.t1Y1 ty to be ~toraae. D"1rina that period the 
WIPP would be subject to the Subpart A provl5lons of tbe 
standard. At •uch t\ae •• DOE declares Its lntentlon ~D uaa Ch• 
faclllty for "Disposal," without any fntentlon of recovery. ve 
would expect ihem to show that su'h disposal could aeet th• 
Subpart B provisions of the standard. the Sub~art J provlslons 
would noi be •'tually ln ef!ect 1 howeveT, untll after the 
repository is closed for waste receipt and the flnal seals are 
In place. · 

YvY& "!u.vv ~pG-s.1Clc •vtoa~lon:. .... •"•w•••• 1.ol•w•• . ,. 
(1) Would EPA contur In DOE•s plans to emplace TlU Waste 
for a period up to S years In IIPP prlor to coaplotln1 the 
perf oraance assessment? · 

Whlle
0

we •n~ouraae DOB to ~omptote a pcrformanc• 
asse51mcnt as soon as posslble 1 yc•t wo would have to 
accept a DOE decision to store, as aollned ln 40 CPR · 
191.02(k), the wastes tn this •anner without complotina a 
po1t closure perfor•anee assessment. We do~ of coursel 
require DOE to comply with Subpart A of 40 ~F.R 191 dur n1 
that perlod. 
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(2) Will EPA ~ake a formal determination of the adequacy 
of DOE 1 s perfor~ance assessment at any point in tine? 

Yes. We exoect DOE ta issue an environmental Impact 
_statement (oncernins the disposal, as deflncd·ln 40 CFR 
191.02(1) 1 of wa~tes ln WlPP and at 'hat Cimo wo would a3k• 
our deter•lnatlon. 

(3) Was it EPA's intention in 40 CFR 191 to allow DOE to 
empla~e TRU or HLW in • repo~itory without domonstratlns 
\.U'llylion~c until 'tho declalon 1:. siodo wheCh•r to r•t'l"l•v•t 

We would expe~t DOE to show compliance with Subpart B 
ot the s~andard at the tl11e of the decision to "di-sposen of 
the wastes at a repository and prior to the further 
e~placement of wastes for disposal. 

J hope these responses clar'lfy our positions on these 
issues. lt you have furthe~ questions please 'ontaet me again. 

Sincerely yours, 
. , 

.Sheldon ~ .. e 
"V.ll l't...t·~ 

. Sheldon Meters, Dlre~tor 
Off ice of Radi•tion Programs (ANR.-458) .. 
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