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Dear Mr. MeWhinney: 

JUDITH M. ESPINOSA 
SECRETARY 

RON CURRY 
DEPUTY SECRETARY 

This letter is in response to your July 2, 1993 proposal to the 
Hazardous and Radioactive Materials Bureau (HRMB) concerning the 
minimization of waste associated with aerosol can usage. HRMB 
has reviewed the proposal and has the following response. 

In your letter there is a request for the "concurrence of NMED 
that puncturing and draining the cans for this pilot program does 
not constitute treatment requiring a permit under Part XI and 
that management of the wastes derived from this activity in the 
vicinity of the surface tool crib does not violate the "at or 
near the point of generation" requirements for satellite 
accumulation or Part III." 

The proposal discusses empty aerosol cans under 40 CFR Section 
261.7(b) (1) (iii) (A), however no reference is made to the 
applicability of 40 CFR Section 261.7(b) (3), which addresses 
containers having held an "acute hazardous waste". If none of 
the aerosol cans have held an acute hazardous waste, HRMB concurs 
that this activity, as described in your letter, will not require 
a permit. 

WIPP has determined, and the HRMB concurs, that the contents 
drained from the aerosol cans is a hazardous material governed by 
Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) regulations. Under 
the provisions of 40 CFR 262.34, the accumulation of hazardous 
waste as defined by 40 CFR 261 Subparts B, C, and D, at a non­
permitted operation is limited to: 

1. accumulation periods of less than 90 days 
2. accumulation of hazardous waste less than 55 gallons. 
3. accumulation of acute hazardous waste less than 1 quart. 

Additionally, 40 CFR 262.34 dictates the documentation and 
container labeling required for each container used to accumulate 
hazardous waste. 40 CFR 262.34 also requires the operation to 
comply with the following 40 CFR sections: 
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268.7 Determination of Hazardous Waste 
265.16 Personnel Training 
265 Subpart C Preparedness and Prevention 
265 Subpart D Contingency Plan 
265 Subpart I Use and Management of Containers. 

If the accumulation exceeds 90 days, 55 gallons of hazardous 
waste, or 1 quart of acute hazardous waste a permit is required 
for the operation as a storage facility. 

The proposal also does not clearly explain where in relationship 
to the surface tool crib the empty aerosol cans are generated. 
If the empty aerosol cans are generated below-ground and are 
moved above-ground then this proposal is inconsistent with 40 CFR 
262.34(c) (1) which states no permit is needed if the hazardous 
waste accumulates "in containers at or near any point of 
generation ... ". In this case the surface tool crib does not 
appear to qualify as a satellite accumulation point for aerosol 
cans generated below-ground. 

Should you wish further information or require clarification on 
this letter, please contact Mr. Steve Alexander of my staff at 
(505) 827-4313. 

cc: Barbara Hoditschek, HRMB 
Ed Horst, HRMB 
John Parker, HRMB 
Steve Alexander, HRMB 

Bureau 


