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Re: Waste Isolation Pilot Plant ("WIPP") 

Dear Ms. Feldman: 

We have your inquiry letter dated August 3, 1994 to the 
Environmental Protection Agency ("EPA") and the response letters 
dated September 19, 1994 from the Department of Energy ("DOE•) and 
November 23, 1994 from the EPA concerning the laws applicable to 
the Waste Isolation Pilot Plant ("WIPP"). Since our office was 
directly involved in the passage of the legislation in issue, the 
Waste Isolation Pilot Plant Land Withdrawal Act of 1992, Pub. L. 
102-579, 106 Stat. 4777 (the "WIPP Act"), and the State of New 
Mexico has a vital interest in the safe and lawful operation of the 
WIPP, we are impelled to address the principal issue raised by your 
letter. 

That issue is whether, under the WIPP Act, DOE is authorized 
to apply to EPA for certification that WIPP complies with the 
radioactive waste disposal regulations, 40 CFR Part 191 subparts B 
and C, as to only a portion of the waste intended for disposal at 
the WIPP. Such a procedure would enable DOE to obtain EPA' s 
approval to introduce certain types of waste initially and to 
postpone to one or more later applications the issue of EPA 
certification to receive other types of waste. We are convinced 
that such a procedure is impermissible under Pub. L. 102-579. 

Before discussing the statute it is important to set aside one 
issue. WIPP is not designed to receive all transuranic waste (as 
defined in the statute) which exists in DOE facilities or will 
exist during WIPP' s operational life. For instance, pre-1970 
waste, much of which is not retrievably stored, is not planned for 
disposal at WIPP, and any certification application may properly 
exclude such waste. It has also been assumed that transuranic 
waste would continue to be generated during WIPP' s operational 
life; thus, an application clearly may include such to-be-generated 
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waste, even though the waste does not exist yet. It is also clear 
that the statute places limits on the quantity of waste to be 
placed in WIPP, both as to total volume (§7(a) (3)) and as to curie 
content of remote-handled waste (§7 (a) (2)). Any certification 
application must respect these limitations. 

The present question is whether, within the class of existing 
post-1970 waste and to-be-generated waste and within the capacity 
limits, DOE may select a subcategory of waste to which it may 
confine its certification application, in the hope that such waste 
may be more easily deemed acceptable by EPA, and can withhold from 
EPA the more difficult scientific questions presented by the 
remainder of the waste until a later date, in the hope that 
obtaining initial certification for a small amount and proceeding 
by stages may make it more feasible to achieve certification for 
the entire capacity. 

Under the WIPP Act such a piecemeal approach is impermissible. 
Section 7(b) of the statute lists several "requirements for 
commencement of disposal operations." Each of the items listed 
indicates that EPA must rule upon an application to certify WIPP's 
compliance as to its entire planned inventory: 

Subsection (1) calls for EPA's certification "that the WIPP 
facility will comply with the disposal regulations• language 
that calls for a ruling as to the entire facility, not as to a 
subcategory of the waste intended to be emplaced. 

Subsection (2) requires that DOE submit plans for 
"decommissioning" WIPP and managing the withdrawn land. The 
"decommissioning" phase is defined as the period from the 
completion of emplacement of waste until the backfilling and 
sealing of shafts (WIPP Act §2(4), (6)). For DOE to submit a valid 
decommissioning plan, it must know the quantities of waste, types 
of containers, waste forms, backfill characteristics, room seals, 
drift seals, and shaft seals to be employed. Such factors are all 
relevant to repository performance and cannot be determined by DOE 
until DOE has presented to EPA a performance assessment of the 
facility using stated assumptions as to all such factors and 
received EPA's certification that such a facility will satisfy the 
disposal regulations. In order words, DOE must obtain EPA' s 
certification of compliance as to the entire repository capacity 
before it can prepare a decommissioning plan, which is a 
prerequisite to begin disposal. 

Subsection (3) requires that DOE notify Congress and initiate 
a 180 day waiting period. The legislative history indicates that 
this waiting period was introduced as a substitute for a previous 
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provision that required that Congress take a "second look" and 
enact new legislation authorizing disposal of waste, after EPA has 
determined that WIPP would comply with the disposal regulations. 
See H.R. 2637, passed by House Committee on Interior & Insular 
Affairs October 7, 1991, §7 (b) ; compare draft Amendment in the 
Nature of a Substitute to H.R. 2637 (June 17, 1992), §7(b) (3) at 
23. The purpose of the 180 day waiting period was to permit 
Congress, if it wished, to take legislative action authorizing 
disposal. Plainly, Congress would not be in a position to consider 
the overall question whether WIPP should be used for disposal and 
to enact such legislation, if EPA had merely evaluated some 
strictly limited use of the facility. It would make no sense for 
this provision to apply unless EPA has certified use of the entire 
capacity of WIPP. 

When the House Committee on Interior and Insular Affairs 
reported a bill on October 7, 1991, authorizing disposal after "the 
Administrator's certification under section 9 (c) (1) (B) that the 
WIPP facility will comply with the disposal standards" (language 
almost identical to §7 (b) (1) of the WIPP Act), and requiring a 
further legislative land withdrawal before disposal, the committee 
clearly intended that the "Administrator's certification" answer 
all questions as to the suitability of WIPP for waste disposal, 
because it stated that "[i] nasmuch as this bill sets out the 
requirements to be satisfied for beginning disposal operations at 
the WIPP, the Committee intends that if those requirements are met, 
this subsequent permanent withdrawal should be a fairly simple and 
expeditious undertaking." H.R. Rep. No. 102-241, 102d Cong. 1st 
Sess., at 18 (Oct. 7, 1991). 

Subsection (4), in conjunction with §4(b) (5), requires EPA to 
determine whether acquisition of certain nearby oil and gas leases 
is required to comply with the radioactive waste disposal 
regulations or the Solid Waste Disposal Act. EPA could not make 
that determination without reviewing a performance assessment based 
on stated assumptions as to the nature and amount of the waste to 
be emplaced (in other words, a full compliance application), 
deciding that the entire repository would meet the disposal 
regulations, and ordering that the repository be operated in accord 
with the stated assumptions -- in other words, a certification of 
compliance by the entire repository based on use of its full 
capacity. Again, EPA's determination is a prerequisite to begin 
disposal. 

Subsection (5) requires that DOE present comprehensive 
recommendations for the disposal of all transuranic waste under its 
control, including a timetable. Such requirement means that before 
disposing of any waste at WIPP, DOE must have a plan for disposal 
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of All its transuranic waste, including a plan and timetable to 
send to WIPP all the waste that DOE may want to send there. In 
that situation, to allow DOE to postpone obtaining EPA 
certification for some of the shipments make very little sense. 

Subsection (6) requires that DOE complete a "survey 
identifying all transuranic waste types at all sites from which 
wastes are to be shipped to WIPP." Thus, DOE must know all the 
locations which will send waste to WIPP. By implication, DOE must 
know what wastes "are to be shipped to WIPP" before disposal can 
begin. DOE can only have that information if EPA has certified 
WIPP to receive such waste. Thus, EPA must certify that use of the 
full capacity of WIPP before any disposal may begin. 

The GAO should be aware, in addition, that a major concern in 
drafting the WIPP Act was DOE's planned introduction of waste for 
on-site tests before any EPA determination of compliance with the 
disposal regulations. Those plans have since been abandoned, but 
the statutory restrictions on such tests remain, and they are 
instructive. Such tests are required to be terminated, and any 
test waste removed, unless EPA has certified "that the WIPP 
facility will comply with the final disposal regulations" within 10 
years after the tests begin (§8 (d) (2) (A)). Further, in the absence 
of such EPA certification, DOE would be required to implement 
decommissioning and post-decommissioning plans, the land withdrawal 
would terminate, and any permit or variance under the Solid Waste 
Disposal Act would expire within a year. (§8 (d) (2) (C)). Such 
severe sanctions were obviously intended to create the greatest 
possible incentive for DOE to obtain the critical EPA certification 
"that the WIPP facility will comply with the final disposal 
regulations." (§S(d) (2)). It would be unimaginable, and clearly 
contrary to the congressional intent, to allow such sanctions to be 
avoided by DOE'S obtaining an EPA certification limited to some 
insignificant portion of WIPP's capacity. 

Indeed, if Congress intended that DOE could submit a partial 
certification application, the stringent sanctions of §8 (d) (2) 
would make no sense. Under §8(d) (2) if EPA does not certify that 
the facility will comply with the disposal regulations by a 
specific date, the land withdrawal terminates, and hazardous waste 
permits terminate -- ending any possible use of the site as a waste 
repository. But if the EPA certification proceeding could involve 
only a small subset of the planned waste inventory, it would not 
make sense to end the entire repository project on a determination 
that that small part of the inventory was not acceptable. Plainly, 
the "application for certification of compliance with such 
regulations" (§8(d) (1) is intended to encompass DOE's plans to use 
the entire capacity of the site. 
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The principal amendment to the WIPP Act debated in the House 
was Representative Richardson's proposal that would have prohibited 
the introduction of any waste for tests until EPA had certified 
that "the WIPP facility will comply with the final disposal 
standards.• Cong. Rec. H6316 (July 21, 1992). Spokesmen on both 
sides of this issue assumed that such an EPA ruling would embrace 
the use of the entire capacity of the facility, to the extent DOE 
desired to use it. Rep. Richardson described his amendment as 
requiring DOE "to prove WIPP is safe" (Id.) -- not to prove that 
some minor category of waste can be safely emplaced. Rep. 
Moorhead, in opposition, objected that the amendment required EPA 
to "certify the compliance of WIPP with the standards prior to the 
introduction of any waste at WIPP" (at H6318) . Rep. Spratt, also 
in opposition, said that the Richardson amendment "prohibits the 
emplacement of waste ... until it has been finally certified that it 
complies with all the regulations" (at H6320) . Such congressmen 
would be startled to hear it claimed that the conditions of the 
amendment could be satisfied by an EPA certification limited to a 
small subcategory of waste, leaving undetermined the performance of 
the facility as to the majority of its capacity. 

The history of the WIPP land withdrawal legislation goes back 
at least as early as 1987. See H.R.2504 (introduced May 21, 1987); 
S .1272 (introduced May 21, 1987) . DOE was involved in the activity 
throughout. At no time in the five year process of legislation did 
DOE request that Congress authorize phased compliance. Although 
DOE had a consultation and cooperation agreement with the State 
which referred to compliance determination, there is no provision, 
and there was no request for a provision, authorizing a phased 
compliance determination. · 

Consequently, the WIPP Act contains no authority for a phased 
compliance determination. As EPA points out in its letter (at 
pages 4-5), the only statutory provision for EPA action on WIPP's 
compliance with the disposal regulations after the §8(d) (2) 
certification is §8(f), which calls for periodic recertification, 
i.e., confirmation on a fixed schedule of the initial certification 
by an abbreviated process without rulemaking or judicial review. 
In no way could the §8 (f) procedure be distorted to create an 
avenue to phased certification of categories of waste omitted from 
the initial determination. 

Clearly, WIPP' s overall compliance is to be decided in "the 
rulemaking under paragraph (1) (B)" (§8 (d) (3)) based on "the 
application" '§8 (d) (1) (B)) and leading to "the certification" 
(§8 (d) (1) (c)) that is, a single rulemaking. There is no 
statutory provision at all for a time-consuming multi-stage 
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rulemaking, and it would take legislative action to change the 
situation. 

Very truly yours, 

~oL4~-L. 
LINDSAY A. LOVEJOY, ~·· 
Assistant Attorney General 

LAL:mh 

cc: Robert R. Nordhaus, Esq. 
General Counsel, DOE 

Jean C. Nelson, Esq. 
General Counsel, EPA 
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bee: Larry Weinstock" EPA 
Robert H. Neill, EEG 
Kathleen Sisneros, NMED 
Christopher Wentz, EMNR 
Don Hancock, SRIC 
Kathy Sabo, CCNS 


